Συνέντευξη του θιάσου της παράστασης «Ζακ / Zackie Oh! A Queen Story», του Ανδρέα Ζαφείρη στο Θέατρο Άβατον.

Συνέντευξη του θιάσου της παράστασης «Ζακ / Zackie Oh! A Queen Story», του Ανδρέα Ζαφείρη στο Θέατρο Άβατον.

Συνέντευξη του θιάσου της παράστασης «Ζακ / Zackie Oh! A Queen Story», του Ανδρέα Ζαφείρη στο Θέατρο Άβατον.

 IMG 20221108 232427

*Φωτογραφίες από την παράσταση: Γιώργος Σπανός

 

Ο Ανδρέας Ζαφείρης κατάφερε μέσα στην περίοδο της καραντίνας να κερδίσει το ''στοίχημα'', σκηνοθετώντας μια σειρά από παραστάσεις, με πρωταγωνιστές αγαπημένους μας καλλιτέχνες όπως η Κατερίνα Γώγου, ο Bukowski, ο Άσιμος, o Zack κλπ.
Οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν ξανά και μιλήσαμε για την  παράσταση που ανεβάζουν στο θέατρο  Άβατον το ''Ζακ / Zackie Oh! A Queen Story''.

Ο Ζαχαρίας "Ζακ" Κωστόπουλος ήταν Έλληνας ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των οροθετικών ανθρώπων. Πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, ύστερα από επεισόδιο που έλαβε χώρα στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας στην Αθήνα και οδήγησε στον θανάσιμο τραυματισμό του. Το συμβάν αντιμετωπίζεται ως ανθρωποκτονία.

 

ανδρεας

Ανδρέας Ζαφείρης: Σκηνοθέτης – Συγγραφέας

1) Πώς γεννήθηκε η παράσταση αυτή και ποιο θεωρείτε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας της;


Η παράσταση ανήκει σε ενα γενικότερο θεματικό κύκλο, με τον τίτλο «Πρόσωπα». Προτιμώ να δουλεύω ανά ενότητα, δηλαδή να επιλεγώ ένα σύνολο έργων με κοινά αισθητικοθεματικά χαρακτηριστικά. Απο πέρυσι δουλεύουμε στο 2510 σε αυτή τη βάση: Κατερίνα Γώγου, Τσάρλς Μπουκόφσκι, Νίκος Μπελογιάννης, Νικόλας Άσιμος, Ζακ Κωστόπουλος. Με αφορμή πρόσωπα κάνουμε σχόλια , μέσω της γλώσσας του θεάτρου, πάνω σε παθογένειες, κοινωνικές, πολιτιστικές, ιδεολογικές και προσπαθούμε να δούμε τα όρια μεταξύ προσώπου και ιστορίας.
Η επιτυχία των παραστάσεων αυτών βρίσκεται στο στοιχείο της σύνδεσης μεταξύ του καθολικά αναγνωρίσιμου προσώπου και του ουσιαστικά ανεξερεύνητου κοινωνικού πεδίου. Το σημείο τομής, φορτισμένο με όλον τον υποκειμενισμό του κεντρικού ήρωα, είναι που δημιουργεί ένα σύγχρονο τραγικό, με την αριστοτελική ερμηνεία, έργο. Κι αυτός είναι , τελικά, ο στόχος.

2) Σας έχει μείνει κάποιο στιγμιότυπο ή φράση από τη παράσταση;


Όλο το έργο είναι διάσπαρτο από «φράσεις» και «στιγμιότυπα» του κεντρικού ήρωα. Πιστεύω όμως ότι η τελευταία σκηνή, ή μάλλον η απουσία-παρουσία της τελευταίας σκηνής έχει τη δύναμη που απαιτεί η ίδια η ανάγκη δικαίωσης μιας ανθρώπινης ζωής που χάθηκε άδικα. Γιατί , πάνω από όλα, συνεχίζουμε να ζούμε σε ένα διαρκή μεσαίωνα, όπου η ίδια η αυταξία της ανθρώπινης ζωής δεν είναι αυτονόητη.

3) Πέρα από την παράσταση αυτή, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;


Άμεσο σχέδιο είναι να συνεχιστεί η ενότητα των «Προσώπων» . Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το επόμενο «πρόσωπο», γύρω από το οποίο θα επιχειρήσουμε, μέσω της μορφής ενός θρίλερ, να χτίσουμε ένα πολυδιάστατο ερώτημα γύρω από τα όρια ανάμεσα στο κοινωνικό και τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το έργο δεν θα ανέβει σε «κανονικό» θεατρικό περιβάλλον και θα είναι και μια τεχνική πρόκληση.

thumbnail IMG 20220907 153336

Τζώρτζης Παπαδόπουλος: Ηθοποιός


*Φωτογραφία: Χρόνης Περάκης


1)Κύριε Παπαδόπουλε, καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.


Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ για τη στιγμή αυτή...


α)Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Πως προέκυψε το θέατρο στην ζωή σας;


Το θέατρο προέκυψε στο λύκειο, όταν μπήκα στην ομάδα του σχολείου, αυτό προφανώς με ακολούθησε και στο πανεπιστήμιο όταν και εκεί μπήκα στην θεατρική ομάδα της σχολής. Παρόλα αυτά μέχρι τότε δεν είχα ανάγκη να πω ότι θέλω να το ακολουθήσω επαγγελματικά. Εντελώς τυχαία με το καιρό άρχισα να συνειδητοποιώ ότι όλη μου η καθημερινότητα, έχει να κάνει με το θέατρο, οπότε και τότε το πήρα απόφαση και το έκανα!.

β) Θα μας πείτε 5 πράγματα για τον εαυτό σας, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι σας; 


1.Κάθε πρωί θα κάνω γυμναστική στο σπίτι ότι και ώρα να πρέπει να ξυπνήσω όσες δουλειές (γυρίσματα και πρόβες), να έχω. Θεωρώ την άσκηση στη ζωή μου πια ως αναπόσπαστο κομμάτι της και το κάνω γιατί με ανεβάζει ψυχολογικά, ηθικά και γεμίζω μπαταρίες για όλη τη μέρα.
2. Είμαι υπέρμαχος της ευγένειας, αν γνωρίσω άνθρωπο που δεν τον διακατέχει η ευγένεια, για μένα έχει αυτόματα έχει διαγραφεί από τη ζωή μου. Χωρίς να λέω όμως, ότι ποτέ δε δίνω δεύτερες ευκαιρίες.
3. Μου αρέσει το κοτόπουλο όσο τίποτα άλλο. Θα μπορούσα να γίνω vegeterian, αν δεν υπήρχε στη ζωή μας το κοτόπουλο.
4. Βλέπω gntm φανατικά. Νιώθω ότι η εκπομπή αυτή είναι πολύ κοντά στο επάγγελμα μας.
5. Βαριέμαι τη καθαριότητα στο σπίτι όσο τίποτα.


2) Φέτος πρωταγωνιστείτε στην παράσταση Ζακ / Zackie Oh! A Queen Story στο Άβατον. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον Ζακ, για την παράσταση και για το ρόλο σας;


Το έργο αυτό, έχει γραφτεί από τι σκηνοθέτη της παράστασης τον Ανδρέα Ζαφείρη, με άμεση και καθοριστική βέβαια βοήθεια από την Βασιλική Μπέγκα. Πρόκειται για ένα τρυφερό κείμενο με πολύ γέλιο, πολύ σκέψη και πολύ δημιουργικότητα. Εγώ προσωπικά, από τη πρώτη ανάγνωση του έργου ένιωσα ότι έχει αρκετά στοιχεία από stand up και κάπως έτσι το προσέγγισα. Πρόκειται για έναν "μονόλογο-stand up-συνέντευξη", του Ζακ. Όσον αφορά το ρόλο, θέλω να ομολογήσω ότι πρόκειται για κάτι απίστευτα βάρη και δύσκολο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη δυσκολία ενός μονολόγου και της άμεσης και πολύωρης έκθεσης στο κόσμο. Πιο πολύ μιλάω, για τον ίδιο το ρόλο. Έχω ξανά πει ότι, το να θες και να προσπαθείς να προσεγγίσεις έναν τόσο ελεύθερο άνθρωπο, είναι απίστευτα δύσκολο. Μερικές φορές νομίζουμε ότι είμαστε ελεύθεροι μέχρι που διαβάζουμε, ακούμε ή παίζουμε έναν τέτοιο χαρακτήρα και εκεί αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά.


3) Ποιος είναι ο βασικός άξονας του έργου;


Ο βασικός άξονας του έργου νομίζω, δεν είναι να προσεγγίσουμε και να μιμηθούμε έναν χαρακτήρα. Ο βασικός άξονας του έργου και έτσι το δουλέψαμε δηλαδή, είναι να δώσουμε να καταλάβει ο κόσμος ότι το όνομα Ζακ είναι τυχαία στη θέση αυτή.
Ζακ είμαστε όλοι, στη θέση αυτού του παιδιού θα μπορούσαμε όλοι να βρεθούμε, είτε να βρεθούμε στο μέλλον. Νομίζω και ο ίδιος ο Ζακ, θα ήταν πολύ περήφανος αν άκουγε κάτι τέτοιο. Δεν προσεγγίσαμε το Ζακ ως λάβαρο, αλλά ως μέσον επικοινωνίας και συζήτησης.

313847363 1203397420244138 6042603487712265264 n

Bασιλική Μπέγκα: Βοηθός Σκηνοθέτη, Κινησιολογία-Χορογραφία

1) Πως είναι να δουλεύεις με τον Ανδρέα Ζαφείρη;


Η συνεργασία μας προέκυψε αβίαστα είναι η αλήθεια. Με τον Ανδρέα υπήρξαν αρκετά κοινά αισθητικά στοιχεία όσον αφορά στον τρόπο που μια ιδέα γεννιέται, μεταπλάθεται, παντρεύεται εικαστικά με τα υπόλοιπα στοιχεία και εν τέλη αποδίδεται στην σκηνή. Συνεπώς, ομολογώ ότι ο ίδιος όχι μόνο με εμπιστεύτηκε σχεδόν ανιδιοτελώς, αλλά με αντιμετώπισε ισότιμα.


2) Υπάρχει κάτι που να σας δυσκόλεψε στην υλοποίηση αυτής της παράστασης;


Η πραγματοποίηση της παράστασης αυτής καθ' αυτής δεν υπήρξε μια διαδικασία δύσκολη, ωστόσο κάποιες διαδικασίες θα μπορούσαν να κυλίσουν περισσότερο οργανικά εν τέλη (όπως πάντα μάλλον μπορεί). Προσωπικά, το πιο δύσκολο κομμάτι, λαμβάνοντας υπόψη την πολύχρωμη ζωή του Ζακ/της Zackie Oh!, αφορούσε την επιλογή ή των διαχωρισμό που τα χρώματα αυτής της πλούσιας προσωπικότητας υφίσταντο προκειμένου να αποδοθούν με μια συμβολική μορφή, ισορροπημένης και άξια σκιαγραφημένης.


3) Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Καταρχάς, σας ευχαριστούμε για την βοήθεια και την υποστήριξή σας!
Η προσφορά σας στον χώρο του θεάτρου και των τεχνών γενικότερα είναι πολύτιμη. Εύχομαι και ευελπιστώ να συνεχίσετε με πολλές παραστάσεις, προσκλήσεις, κριτικές και καλλιτεχνικά νέα και να διανύσουμε μια πλούσια θεατρική και χορευτική σεζόν.

----------

Πληροφορίες Παράστασης:

 Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Ζαφείρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασιλική Μπέγκα
Ερμηνεύει: Τζώρτζης Παπαδόπουλος

Κινησιολογία/Χορογραφία: Βασιλική Μπέγκα

Φωτογραφίες, Trailer: Mamalena Mpoi
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελευθερία Σακαρέλη

Πρεμιέρα 30 Ιανουαρίου 2023
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 12€, Μειωμένο 8€
Προπώληση: viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/theater/zak/zackie-oh-a-queen-story/

 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΒΑΤΟΝ: Ευπατριδών 3, Αθήνα

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.