Συνέντευξη της Ανδρονίκης Αβδελιώτη στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Ανατολικά της Εδέμ" στο  Θέατρο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ.

Συνέντευξη της Ανδρονίκης Αβδελιώτη στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Ανατολικά της Εδέμ" στο  Θέατρο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γράφτηκε από  Γεωργία Κολέγκα Δεκέμβριος 06 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Συνέντευξη της Ανδρονίκης Αβδελιώτη στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Ανατολικά της Εδέμ" στο Θέατρο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ.

 

Επιμέλεια: Γεωργία Κολέγκα.

 

Καλησπέρα σας κυρία Αβδελιώτη, είναι μεγάλη μου χαρά που σας γνωρίζω και σας ευχαριστώ θερμά που μας διαθέσατε το χρόνο σας για αυτήν εδώ τη συνέντευξη.

Καλησπέρα, εγώ ευχαριστώ που είμαι εδώ, μαζί σας!!!

 

Το έργο ''Ανατολικά της Εδέμ'' είναι το μυθιστόρημα του Τζον Στάινμπεκ που έγινε ταινία το 1955 με απίστευτη απήχησή στο κοινό και με απόσπαση πολλών βραβείων. Πως ήταν η εμπειρία σας με ένα τόσο σπουδαίο έργο;

Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα, βραβευμένο και αγαπημένο! Η εξαιρετική ταινία του Ελία Καζάν ασχολείται με ένα, μόνο, μέρος του βιβλίου ενώ στην παράσταση μας ξεκινάμε την «ιστορία» από την αρχή. Η κα Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου το επέλεξε και μου το εμπιστεύτηκε. Είναι τύχη να έρχονται στα χέρια μας τόσο μεγάλα και υπέροχα έργα!!!

18402193 1929444777334272 3720786648859912622 o 2

Πόσο σύγχρονο είναι ένα έργο που γράφτηκε το 1952; Ποιες ομοιότητες παρατηρείτε με την εποχή που ζούμε;

Τα μεγάλα κείμενα είναι διαχρονικά, γιατί τα θέματα που πραγματεύονται θα απασχολούν τον άνθρωπο μέχρι να εξαφανιστεί από τη γη. Το κοινωνικό πλαίσιο αλλάζει και ο τόπος που διαδραματίζονται τα γεγονότα.
Η ανάγκη για αγάπη, η αναζήτηση της ευτυχίας, τα παιδικά τραύματα που στοιχειώνουν τις ενήλικες ζωές, η μοναξιά, ο θάνατος, η προδοσία, η κακοποίηση, το κυνήγι για πλούτο, η πίστη, η καλοσύνη και η κακία και η αδυναμία να πάρουν οι άνθρωποι τις ζωές στα χέρια τους , να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, ένα σ’ αγαπώ που δεν ακούστηκε όταν χρειαζόταν, ένας χωρισμός που δεν έγινε την κατάλληλη στιγμή, ψέματα που κρύβουν προσωρινά τις αλήθειες, είναι μερικά από τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας.

Η συμμετοχή σας στη παράσταση είναι πολύπλευρη: σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία, σκηνικά, κοστούμια και φυσικά συμμετέχετε και ως ηθοποιός! Ποιες οι δυσκολίες αλλά και ποια τα οφέλη να είσαι τόσο « μέσα » σε μια παράσταση ;

Όταν παίρνω ένα κείμενο στα χέρια μου έχω σχεδόν αμέσως την εικόνα του ολόκληρη. Όποτε ξεκινώ και δουλεύω προς την κατεύθυνση αυτή. Είμαι αρκετά ψυχαναγκαστική και δεν ξεκινώ πρόβες αν δεν έχω δρομολογήσει όλα τα γύρω γύρω. Το ιδανικό μου είναι στην πρώτη ανάγνωση να είναι έτοιμα τα σκηνικά και τα κοστούμια. Φυσικά είναι ιδιαίτερα κουραστικό όλο αυτό, γιατί και εγώ και οι συνεργάτες μου δουλεύουμε όλη μέρα, κάθε μέρα. Όμως τα θεωρώ μέρος της σκηνοθεσίας. Έπειτα το να φτιάχνω τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι ένα κομμάτι που αγαπώ πολύ. Τέλος επιλέγοντας τα σκηνικά και τα κοστούμια έχω την δυνατότητα να βάζω μέσα στις παραστάσεις, πράγματα που έχω ένα συναισθηματικό δέσιμο. Στα ανατολικά της Εδέμ χρησιμοποιώ τα ποτήρια και τα πιάτα ενός ανθρώπου που του χρωστάω κάτι πολύ σημαντικό , ένα ρολόι δώρο ενός αγαπημένου φίλου, το κρεβάτι έχει και αυτό την ιστορία του και την περιπέτεια του, όπως και η κατασκευή που κρέμεται από το ταβάνι από ανθούς καλαμιάς μου θυμίζει τον τόπο που τα συγκέντρωσα και τα κατασκεύασα το καλοκαίρι.

IMG 20221207 090132

Αν σας έλεγα να διαλέξετε μια από τις ιδιότητες σας ποια θα ήταν αυτή;

Ηθοποιός. Αυτό αγαπώ να κάνω. Γι’ αυτό και σε όλες τις παραστάσεις μου συμμετέχω. Και ο τρόπος που σκηνοθετώ είναι μέσα από την ιδιότητα του ηθοποιού. Εννοώ πως πρώτα με ενδιαφέρει ο ηθοποιός μέσα σε μια παράσταση. Οι στιγμές του, η διαδρομή του, εστιάζω στον άνθρωπο εκεί πάνω.

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος στη παράσταση; Θα θέλατε να μοιραστείτε κάποιες σκέψεις, αγωνίες, προβληματισμούς της ηρωίδας που υποδύεστε;

Ο ρόλος μου είναι η Κάθυ. Είναι ένα πλάσμα που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια συντηρητική οικογένεια, που δεν έμαθε ποτέ τι είναι ουσιαστική αγάπη, ένα κορίτσι που πολύ νωρίς κατάλαβε πως η κοινωνία όπως είναι δομημένη δεν της ταιριάζει και στην προσπάθεια της να ξεφύγει και να βρει έναν δικό της κόσμο να ταιριάξει, εγκλωβίζεται, χάνει τον έλεγχο και η πορεία της παίρνει μια επικίνδυνη τροπή. Καθοριστικό ρόλο στη ζωή της παίζει το βιβλίο « Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» που πέφτει στα χέρια της στα δεκαέξι της χρόνια. Τότε αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της.
Η τολμηρή αναφορά του John Steinbeck σε δυο καίριες στιγμές του μυθιστορήματος, σε ένα άλλο αριστουργηματικό έργο, την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», γίνεται στην παράσταση μας εργαλείο για να γνωρίσουμε καλυτέρα τις πιο κρυφές σκέψεις της Κάθυ.
Εδώ, θα ήθελα να πω, πως αν κάποιος διαβάσει το μυθιστόρημα του john Steinbeck μετά θα είναι χρήσιμο να διαβάσει την «Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» και την «Αλίκη μέσα στον Καθρέφτη» και θα εκπλαγεί από τις αναφορές και τις ομοιότητες σε σημεία. Πως κτίζεται μια ρεαλιστική ιστορία αντλώντας έμπνευση από μια σουρεαλιστική ιστορία.

IMG 20221206 204041

Το Αγγέλων βήμα είναι ένας χώρος που έχετε συνεργαστεί και στο παρελθόν, πόσο σημαντικό είναι για εσάς οι σχέσεις με τους συνεργάτες για την υλοποίηση μια παράστασης;

Με το Αγγέλων Βήμα συνεργάζομαι από το 2018 έως και σήμερα. Το πιο σημαντικό είναι η σχέση μου με τους ανθρώπους. Θέλω όπου είμαι , να είμαι καλά, να περνάμε όμορφα. Να γελάμε. Δουλεύουμε πολλές ώρες την ημέρα. Και είναι μια δύσκολη δουλειά. Κάποια διαστήματα μπορεί να είμαι στο θέατρο 15 και 18 ώρες, Δεν γίνεται αν δεν είμαστε καλά.

Θα θέλατε να μας παρουσιάσετε τους συντελεστές της παράστασης Ανατολικά της Εδέμ;

Φυσικά!!! Είναι όλοι αγαπημένοι και υπέροχοι συνεργάτες. Λοιπόν, την επιλογή του έργου και την μετάφραση την έχει κάνει η κα Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου, τον σχεδιασμό φωτισμού ο Βασίλης Κλωτσοτήρας ,την μουσική έχει συνθέσει η Αργυρώ Καπαρού , ο Λάμπρος Ρουμελιωτάκης έχει κάνει την φωτογράφηση και το teaser της παράστασης, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Μάιρα Ξύδη, τα σκηνικά- κοστούμια έχω κάνει μαζί με τον Νίκο Μαρμαροτούρη και τον Σταμάτη Μπαντούνα και οι ηθοποιοί της παράστασης με αλφαβητική σειρά είναι : Αβδελιώτη Ανδρονίκη, Βογιατζηδάκης Ηλίας, Ζάκας Ανδρέας, Ζώης Γιώργος, Μπαντούνας Σταμάτης, Πινακάς Τίτος, Σιμοπούλου Σοφία, Σούκου Ποπέτα, Τσιούγκος Κωνσταντίνος.

Γ.Κ.: Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία !! Ραντεβού στο Αγγέλων βήμα Ανατολικά της Εδέμ !!!!


Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και για την όμορφη κουβέντα. Το θέατρο.gr είναι πάντα κοντά μας. Σας περιμένουμε στην παράσταση μας!!!

IMG 20221206 204027

 Η παράσταση Ανατολικά της Εδέμ, του Τζον Στάινμπεκ σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Αβδελιώτη παίζεται στο Αγγέλων Βήμα
κάθε Παρασκευή, στις 21:00 και Σάββατο, στις 18:00.

Τοποθεσία:
Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

Eισιτήρια:
16€ (γενική είσοδος) | 12€ (μειωμένο) | 5€ (ατέλεια)

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 210 52 42 211 | www.aggelonvima.com

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner Ελευσίνια Μυστίρια Φεστιβαλ Ηλιουπολης 1

« Ιανουάριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.