Συνέντευξη του σκηνοθέτη Μενελάου Τζαβέλλα με αφορμή την παράσταση «Το δάκρυ της Παναγίας...ένας ύμνος για την Σμύρνη» στο θέατρο Αλκμήνη.

Συνέντευξη του σκηνοθέτη Μενελάου Τζαβέλλα με αφορμή την παράσταση «Το δάκρυ της Παναγίας...ένας ύμνος για την Σμύρνη» στο θέατρο Αλκμήνη.

Συνέντευξη του σκηνοθέτη Μενελάου Τζαβέλλα με αφορμή την παράσταση «Το δάκρυ της Παναγίας...ένας ύμνος για την Σμύρνη» στο θέατρο Αλκμήνη.

1) Καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.
Θα θέλατε να μας πείτε 5 πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας;

Αγαπώ πολύ το χωριό μου Δραγώι που είναι στον Ν.Ηλειας.
Το θέατρο Προέκυψε από ανάγκη έκφρασης.
Είμαι τελειομανής.
Σιχαίνομαι τις “αυλές”, τους κόλακες και όσους με θεοποιούν.
Με ιντριγκάρουν οι ατάλαντοι άνθρωποι.

 

photomania a51e83e76b2eefbe506b2684eb7a551d

 

2) Η παράσταση Το δάκρυ της Παναγίας...ένας ύμνος για την Σμύρνη πήρε την 5η παράταση της στο θέατρο Αλκμήνη.
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση και τους "συνταξιδιώτες" σας σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι;

Κάθε Δευτέρα στις 9 παίζουμε στο αγαπημένο μας Θέατρο Αλκμήνη. Επιπλέον θα παίξουμε την Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη.
Σε αυτό τον χώρο τέχνης με την θετική αύρα και την αγάπη που είναι διάχυτη. Το θεατρικό αυτό έργο είναι μία πρόταση που συνθέτει δύο τόσο διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας. Αυτής του Θείου Δράματος, και συγκεκριμένα την πορεία Του Ιησού προς τον Γολγοθά, και τον μαρτυρικό διωγμό των Ελλήνων, και όχι μόνο, από την πολύπαθη Σμύρνη.
Μάλιστα, για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του θεάτρου η Μήτηρ Θεού ενσαρκώνεται στην σκηνή, σε μια καθηλωτική παράσταση. Είναι μία μεταφυσική μετάβαση από την εποχή της καταστροφής της Σμύρνης στο οδοιπορικό του Ιησού στην Σταύρωση. Η επιλογή των ηθοποιών έγινε μετά από πολύ μελέτη και ειδικά της Παναγίας που υποδύεται η Γεωργία Ζώη από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Ελληνικής θεατρικής σκηνής.

Δεν ήταν τυχαίο ότι η Γεωργία Ζώη είναι η μόνη ηθοποιός στην Ελλάδα που θα μπορούσε να σηκώσει στις πλάτες της αυτή την βαριά «κληρονομιά».

Είναι ο ρόλος της ζωή της κατά την δική μου άποψη.

Η σπουδαία τραγουδοποιός Κατερίνα Κόρου συμπρωταγωνιστεί και ερμηνεύει σμυρναίικα τραγούδια και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Στην παράσταση μας η παρουσία της είναι μαγική έχει εξελιχθεί σε μια πολύ καλή ηθοποιό.

Την παράσταση μας πλαισιώνουν οι Άννα Μωραϊτου, η Ευτυχία Αργυροπούλου, ο Κωνσταντίνος Νιάρχος, ο Σταύρος Βόλκος, ο Χρήστος Ιντζεόγλου,  η Ιωάννα Μαρμάρου και ο Πέτρος Τσιαπαλιάρης. Είναι σπουδαίοι ηθοποιοί με σεβασμό και αγάπη σε αυτό που κάνουν και είναι μεγάλη χαρά να συνεργάζεσαι μαζί τους.

 

10

8

 3) Πόσο δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα για εσάς και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα;

Πάντα ήθελα να κάνω στο Θέατρο η στον κινηματογράφο ένα θέμα που αφορά τα Άγια πάθη του Κυρίου μας . Ήρθε η στιγμή και έκανα την πρόταση στον συγγραφέα Θανάση Σταυρόπουλο για αυτή την παράσταση όπου με πολύ σεβασμό μετά από μελέτη σε ιστορικά και Θρησκευτικά τεκμηριωμένα γεγονότα έγραψε το Δάκρυ της Παναγίας. Ήταν καθαρά προσωπική ανάγκη η δημιουργία αυτής της παράστασης ήταν σαν ένα δώρο σε όλα αυτά που μου έχει δώσει η πίστη μου και ο θεός στην ζωή μου.Κατά τη διάρκεια που γίνονταν οι πρόβες της παράστασης {επι δυο μήνες} δεν υπήρξαν στιγμές που με δυσκόλεψαν γιατί από την αρχή που κάναμε πρόβες είχα πίστη και αυτοπεποίθηση για τους υψηλούς στόχους που είχα θέσει και πιστεύω πως αυτό με βοήθησε πάρα πολύ.

4

 

4) Ποιος είναι ο σκοπός της παράστασης αυτής;

Ο σκοπός της συγκεκριμένης παράστασης δεν είναι άλλος από το να μπορέσει και ο πιο απλός θεατής να προσεγγίσει μία τόσο σημαντική και εξαιρετικά επίκαιρη στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας, από μία πλευρά διαφορετική. Η Σμύρνη, όσο και αν ακουστεί κοινότυπο, δεν αποτελεί ουδεμία εξαίρεση από τις υπόλοιπες πόλεις του Ελληνισμού, που στα χρόνια του Οθωμανικού ζυγού υπέστησαν διωγμούς, καταστροφές, σφαγές, εξανδραποδισμούς και υποδουλώσεις. Από τη Βασιλεύουσα έως την πρόσφατη μαρτυρική Κύπρο ο κατάλογος των πόλεων είναι αμέτρητος. Η παρουσία όμως της χριστιανικής πίστεως και των ιερέων της, υπήρξε αρωγός βασικός και ουσιώδης. Ήταν το στοιχείο αυτό, που μαζί με το φρόνημα του λαού κράτησαν ψηλά την αντοχή, την ελπίδα, την καρτερία και την υπομονή των διωχθέντων. Έτσι λοιπόν, με την παρουσία της στο έργο, η Παναγία, που αντιπροσωπεύει για όλους τους χριστιανούς στη Γη, το μέγιστο παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, προστρέχει ως η απόλυτη και πανταχού παρούσα, «μάνα», να παρηγορήσει τα παιδιά της. Τα παιδιά της, αυτά που στο πρόσωπο της Ελπίδας, της Σμυρνιάς μάνας, υποφέρουν και στενάζουν την αποφράδα εκείνη ημέρα της Καταστροφής της Σμύρνης. Η νοητή μεταφορά της Ελπίδας, από την Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη, στην Οδό του Μαρτυρίου, υποδεικνύει και επισημαίνει τη μέγιστη στιγμή του ανθρώπινου γένους. Τη στιγμή που ο άνθρωπος ως ελεύθερο ον, κατά Θεού παραχώρηση αλλά και προσωπική επιλογή, αποφασίζει να «σκοτώσει» τον Αθάνατο και Έναν δημιουργό του. Μπροστά λοιπόν σε αυτό το Θείο Δράμα η Ελπίδα κατανοεί ότι η Καταστροφή της Σμύρνης δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ακόμα μία τραγική στιγμή της απώλειας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ουσιαστικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία αναβίωση μετά από τέσσερις αιώνες του Λειτουργικού Δράματος που εμφανίστηκε στο Μεσαίωνα και άκμασε μέχρι και το 16ο αιώνα.

 

6

 

5) Σε τι κοινό απευθύνεται η παράσταση αυτή;

Δεν θεωρώ ότι απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό.Το θεατρόφιλο κοινό ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους έργα που εδώ και 30 χρόνια περίπου δεν βλέπαμε στα ελληνικά θέατρα να ανεβαίνουν .Το γεγονός είναι ότι παρότι είναι μια ιδιαίτερη παράσταση, το κοινό ανταποκρίνεται με θέρμη και έχει αγαπήσει αυτή την παράσταση. Είναι μια δύσκολη θεατρική πρόταση που θα μπορούσε να πει κανείς ότι «υπερβαίνει τα εσκαμμένα» αλλά το κοινό που την παρακολουθεί φεύγει ικανοποιημένο και με ένα αίσθημα αγαλλίασης, κάτι που φαίνεται από το χειροκρότημά του και τις εξαιρετικές κριτικές τόσο για την σκηνοθεσία, όσο και για το κείμενο και κυρίως τις ερμηνείες των ηθοποιών. Γεμίζεις από όμορφα συναισθήματα και αισθάνεσαι ότι η σχέση σου με τους θεατές μετατρέπεται σε μια φιλική ζεστή σχέση.

 

photomania 39cfaca64b2137d332402a932c97b2ad

 

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Πολλά, δεν μπορώ εύκολα να διαλέξω.
Πρόσφατα διάβασα και μου άρεσε πάρα πολύ η Αγία Γραφή
Στην πόλη μου αρέσει το κέντρο και ειδικά το Σύνταγμα .
Εδώ και ένα χρόνο ακούω και μελετάω πολύ την Βυζαντινή Μουσική και ακούω πολύ Αραβικά τραγούδια.

7) Τι άλλα σχέδια έχετε για την φετινή σεζόν;

Για το 2023 θα σκηνοθετήσω δυο κλασικά θεατρικά έργα στην Ελλάδα και σίγουρα θα κάνω ξανά έργο που θα έχει πνευματικό – Ιστορικό -Θρησκευτικό θέμα . Θα ήθελα να συνεχίσω αυτόν τον θεατρικό δρόμο με θεατρικά έργα που μιλούν για Ιστορία που μιλούν για τους αγώνες της πατρίδα μας .Ο κόσμος διψάει.
Το 2023 είναι μια χρονιά μόνο με μεγάλους στόχους η παράσταση μας θα κάνει μια μεγάλη περιοδεία στην Αμερική και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Στόχους και πολιτικούς ως Υποψήφιος του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων θα δώσουμε μάχες για ένα καλύτερο Δήμο με νέα πνοή και δυνατό όραμα. Όταν ο άνθρωπος έχει σύμμαχο τον Θεό και αφήνεται στη θεία πρόνοια, ξεπερνάει τους κινδύνους και οποιαδήποτε μορφή απελπισίας.

 

photomania 0a91438f5eea6728383e66ab3c8e9cf9

 

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς μοιραστείτε μαζί μας ή να πείτε για το θεατρο.gr.

Εύχομαι να συνεχίσετε να αγαπάτε το θέατρο και να γράφετε για αυτό με τρόπο ουσιαστικό .Το θέατρο πρέπει να είναι προτεραιότητα για την Χώρα μας .Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τις αφηγήσεις θαρραλέων ανθρώπων που με κάθε κόστος αναφέρουν πράγματα τα οποία όλοι μας γνώριζαν, αλλά είχαν επιλέξει να μη μιλήσουν γι' αυτά. Ή φοβούνταν. Κάποιοι δεν μιλούσαν γιατί θεωρούσαν την κατάσταση δεδομένη, «τα θεωρούσαμε κάτι σύνηθες, αναπόφευκτα, αν θέλαμε να έχουμε δουλειά»
Το θέατρο έχει γίνει μια πασαρέλα ματαιοδοξίας και ναρκισσισμού που δεν έχει καμία σχέση με την ουσία της τέχνης μας, τη στιγμή που άνθρωποι έχουν φτύσει αίμα για να διδάσκουν και να διδάσκονται. Πλέον δεν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα. Και φτάνουμε στις παρενοχλήσεις και στην κακή συμπεριφορά, γιατί δεν υπάρχει οποιοδήποτε όριο στο οτιδήποτε.Φοβάμαι μη γίνει το θέατρο είδος πολυτελείας

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΑΣ.

-------- 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την κριτική μας για την παράσταση.

Δελτίο τύπου:

«ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ...
ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ»
του Θανάση Σταυρόπουλου σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα και μετά το Πάσχα στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ

5η ΠΑΡΑΤΑΣΗ

ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ...ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ
Η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό, λόγω τεράστιας επιτυχίας και αθρόας προσέλευσης των θεατών παίρνει και 5η παράταση και θα παρουσιάζεται κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ ώρα 9 ΜΜ στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ από την ΔΕΥΕΤΕΡΑ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του σύγχρονου θεάτρου η Μήτηρ Θεού ενσαρκώνεται στην σκηνή, σε μια καθηλωτική παράσταση, με απόλυτο σεβασμό, από μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Ελληνικής θεατρικής σκηνής την Γεωργία Ζώη που επίσης ερμηνεύει μοναδικά μοιρολόγια και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Υπό την αιγίδα

της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
και ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ και ΒΑΡΗΣ

της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΥΡΟΥ


Η καθηλωτική παράσταση «ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ...ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ» παίρνει και 5η παράταση και θα συνεχίσει να παρουσιάζεται μετά το Πάσχα στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ. Κάθε Δευτέρα από τις 24 Απριλίου και μετά και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ιδιαίτερη παράσταση αφιερωμένη στα δεινά της Παναγιάς και της Σμύρνης μας.

Η ''ΔΙΩΝΗΣ-ΑΙΝΙΓΜΑ'' με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την 5η κατά σειρά παράταση της παράστασης σε κείμενο Θανάση Σταυρόπουλου και σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα με την εκπληκτική ερμηνεία της Γεωργίας Ζώη στην ενσάρκωση του ρόλου της Παναγίας, για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή.

«Η παράσταση προτείνεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Ίδρυμα ΝΕΟΤΗΤΟΣ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ αλλά και από κριτικούς και θεατές που γεμίζουν το ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ για να την παρακολουθήσουν»

Το θεατρικό αυτό έργο είναι μία πρόταση που συνθέτει δύο τόσο διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας. Αυτής του Θείου Δράματος, και συγκεκριμένα την πορεία Του Ιησού προς τον Γολγοθά, και τον μαρτυρικό διωγμό των Ελλήνων, και όχι μόνο, από την πολύπαθη Σμύρνη Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του σύγχρονου θεάτρου η Μήτηρ Θεού ενσαρκώνεται στην σκηνή, σε μια καθηλωτική παράσταση, με απόλυτο σεβασμό, από μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Ελληνικής θεατρικής σκηνής την Γεωργία Ζώη που επίσης ερμηνεύει μοναδικά μοιρολόγια και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Μία γυναίκα, η Ελπίδα, προσπαθεί να βρει τον χαμένο της γιό μέσα στις φλόγες της Σμύρνης. Μία άλλη γυναίκα με έναν νεαρό άντρα της παρουσιάζονται και γίνονται αρωγοί της. Η Ελπίδα δεν μπορεί να κατανοήσει εκείνες τις τραγικές στιγμές που ζει ότι μπροστά της βρίσκονται η Παναγία και ο Άγιος Ιωάννης, ο μαθητής Του. Παρότι εγκλωβισμένη στον προσωπικό της Γολγοθά, η Ελπίδα θα καταλήξει να ακολουθήσει την Παναγία σε ένα διαφορετικό οδοιπορικό όταν πια όλα
γύρω της θα είναι χαμένα για την ίδια. Η Παναγία θα της δείξει την Οδό του Μαρτυρίου του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά. Θα της παρουσιάσει την άκρα πικρία της Μητρός μπροστά στο πέρασμα του Υιού της. Εκεί η Ελπίδα θα κατανοήσει ότι το δράμα Του εμπεριέχεται στο προσωπικό δράμα του καθενός μας ξεχωριστά. Η μεγαλοσύνη της Παναγίας θα της διδάξει ότι η καρτερία και η συγχώρεση είναι αρετές σπουδαιότερες και ισχυρότερες του πόνου. Μπροστά από τα μάτια της Ελπίδας θα παρελάσουν πρόσωπα του Θείου Δράματος, αλλά και της Καταστροφής της Σμύρνης. Ο Άγιος Ιωάννης, η Μαρία η Μαγδαληνή, ο Ιούδας, ο Πόντιος Πιλάτος, η Μοιχαλίδα, ο Χρυσόστομος Σμύρνης, ο Νουρεντίν Πασάς, αλλά και απλοί άνθρωποι θα παρουσιαστούν και θα μιλήσουν για τα δρώμενα, ενώ ταυτοχρόνως το υμνολόγιο και τα λόγια των Ευαγγελίων της Εκκλησίας και η προφορική μας παράδοση θα πλαισιώνουν τους λόγους των ηρώων.

Σκοπός της παράστασης:

Ο σκοπός της συγκεκριμένης παράστασης δεν είναι άλλος από το να μπορέσει και ο πιο απλός θεατής να προσεγγίσει μία τόσο σημαντική και εξαιρετικά επίκαιρη στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας, από μία πλευρά διαφορετική. Η Σμύρνη, όσο και αν ακουστεί κοινότυπο, δεν αποτελεί ουδεμία εξαίρεση από τις υπόλοιπες πόλεις του Ελληνισμού, που στα χρόνια του Οθωμανικού ζυγού υπέστησαν διωγμούς, καταστροφές, σφαγές, εξανδραποδισμούς και υποδουλώσεις. Από τη Βασιλεύουσα έως την πρόσφατη μαρτυρική Κύπρο ο κατάλογος των πόλεων είναι αμέτρητος. Η παρουσία όμως της χριστιανικής πίστεως και των ιερέων της, υπήρξε αρωγός βασικός και ουσιώδης. Ήταν το στοιχείο αυτό, που μαζί με το φρόνημα του λαού κράτησαν ψηλά την αντοχή, την ελπίδα, την καρτερία και την υπομονή των διωχθέντων. Έτσι λοιπόν, με την παρουσία της στο έργο, η Παναγία, που αντιπροσωπεύει για όλους τους χριστιανούς στη Γη, το μέγιστο παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, προστρέχει ως η απόλυτη και πανταχού παρούσα, «μάνα», να παρηγορήσει τα παιδιά της. Τα παιδιά της, αυτά που στο πρόσωπο της Ελπίδας, της Σμυρνιάς μάνας, υποφέρουν και στενάζουν την αποφράδα εκείνη ημέρα της Καταστροφής της Σμύρνης. Η νοητή μεταφορά της Ελπίδας, από την Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη, στην Οδό του Μαρτυρίου, υποδεικνύει και επισημαίνει τη μέγιστη στιγμή του ανθρώπινου γένους. Τη στιγμή που ο άνθρωπος ως ελεύθερο ον, κατά Θεού παραχώρηση αλλά και προσωπική επιλογή, αποφασίζει να «σκοτώσει» τον Αθάνατο και Έναν δημιουργό του. Μπροστά λοιπόν σε
αυτό το Θείο Δράμα η Ελπίδα κατανοεί ότι η Καταστροφή της Σμύρνης δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ακόμα μία τραγική στιγμή της απώλειας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ουσιαστικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία αναβίωση μετά από τέσσερις αιώνες του Λειτουργικού Δράματος που εμφανίστηκε στο Μεσαίωνα και άκμασε μέχρι και το 16ο αιώνα.

«Ω γη της Ιωνίας, σένα
αγαπούν ακόμη,
σένα οι ψυχές των
ενθυμούνται ακόμη» -Κ.Π. Καβάφης

H Γεωργία Ζώη που ερμηνεύει με απόλυτο σεβασμό τον ρόλο της Παναγίας, γράφει για το έργο:

Έχει ειπωθεί, από την Παράδοσή μας, ότι η Παναγία, είναι παρούσα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας!!

Η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός, ήταν παρούσα και στην Άλωση της Πόλης.

Η Παναγία, η Μήτηρ Θεού, για μία ακόμα φορά είναι παρούσα και στην καταστροφή της Σμύρνης! Είναι παρούσα και σε αυτό το τόσο συγκλονιστικό γεγονός της πρόσφατης Ιστορίας μας.

Αυτό ακριβώς πραγματεύεται και το δικό μας έργο.
Η Παναγία επισκέπτεται τη Σμύρνη. Εκεί θα εξελιχθεί μία ιστορία παράλληλη των γεγονότων.

Θα ήταν λοιπόν μεγάλη μας χαρά να είστε παρόντες σε αυτήν την ιστορία που θέλουμε να σας δείξουμε και να σας πούμε στην Κεντρική Σκηνή του όμορφου θεάτρου ΑΛΚΜΗΝΗ. Θα σας περιμένουμε να βαδίσουμε παρέα μέσα στα μαρτυρικά γεγονότα της Καταστροφής της Σμύρνης, καθώς και σε ένα άλλο μέρος, σε αυτό της Οδού του Μαρτυρίου του Θεανθρώπου, με οδηγό μας την Παναγία. Αυτήν την μέγιστη Μητέρα που θα κρατήσει από το χέρι και την ηρωίδα μας την Ελπίδα, με τον τρόπο που μόνο μία μάνα όπως Αυτή μπορεί και ξέρει να κάνει, μεταλαμβάνοντάς της, την υπέρτατη θυσία Του.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Συγγραφέας)

Μου ζητήθηκε από τον σκηνοθέτη, Μενέλαο Τζαβέλλα να γράψω ένα επετειακό θεατρικό έργο για τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης. Το πρόβλημα που με απασχόλησε ήταν ότι τη θεατρική περίοδο 2022-23, πολλοί συγγραφείς θα καλούντο να γράψουν κάτι ανάλογο. Το θέμα της «Σμύρνης» είναι γνωστό στο Ελληνικό κοινό και έχει παρουσιαστεί με πολλές και διαφορετικές μορφές (μελέτες, βιβλίο, μυθιστόρημα, θέατρο κλπ.). Το να γράψω λοιπόν μία παράθεση ιστορικών γεγονότων με το όποιο μυθοπλαστικό πλαίσιο μού ήταν σχεδόν αδιάφορο συγγραφικά. Έπρεπε να αναζητηθεί από εμένα ένας άλλος, κάπως καινούργιος τρόπος για να ειπωθούν τα γεγονότα των ημερών εκείνων. Έτσι κατέληξα σε μία πεποίθηση για τις ημέρες εκείνες, που είχα πάντα. Ότι πέρα από την ιστορικότητα των στιγμών, η Καταστροφή της Σμύρνης εμπεριείχε και μία τρόπο τινά «θρησκευτικότητα». Επέλεξα λοιπόν να ενσωματώσω σε αυτό το τόσο καθοριστικό γεγονός της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ένα απείρως σπουδαιότερο. Αυτό της πορείας προς τη Σταύρωση του Θεανθρώπου. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανθρώπινο δράμα που να μη συμπεριλαμβάνεται, να μην «εσωκλείεται» σε αυτό του Θείου Δράματος. Έτσι δημιουργήθηκε μία θεατρική συνθήκη παρουσιάζοντας τον παραλληλισμός των ζωών και των γεγονότων της Σμύρνης με αυτών των γεγονότων προς τη Σταύρωση.
Καλή θέαση.

Δήλωση του σκηνοθέτη Μενέλαου Τζαβέλλα

Πάντα ήθελα να σκηνοθετήσω μια Θρησκευτική και Ιστορική παράσταση. Έτσι είπα την ιδέα στον συγγραφέα Θανάση Σταυρόπουλο και δημιουργήσαμε την παράσταση μας ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ - ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ που είναι ένας φόρος τιμής στα χιλιάδες θύματα από την καταστροφή της μάνας Σμύρνης. Μια Ιστορία που 100 χρόνια μετά ζούμε ξανά κοντά μας, δίπλα μας ...Λαός που ξεχνάει το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει!!

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ
ΑΝΝΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΖΕΟΓΛΟΥ σε β’ διανομή)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗΣ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΖΕΟΓΛΟΥ σε β’ διανομή)
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ (ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΜΑΡΟΥ β’ διανομή)

Εκκλησιαστικοί ύμνοι:
ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΖΕΟΓΛΟΥ σε β’ διανομή)
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗΣ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΖΕΟΓΛΟΥ σε β’ διανομή)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Θανάσης Ν. Σταυρόπουλος
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Β. Τζαβέλλας
Διδασκαλία Εκκλησιαστικών ύμνων: Σταύρος Βόλκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Τσιαμπόκαλου
Σκηνογράφος: Παναγιώτης Γάκης
Φωτισμοί: Μενέλαος Β. Τζαβέλλας
Φωτογραφίες: Μάνος Βλαστός
Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Αντιγόνη Παναγιωτοπούλου
Διεύθυνση και Οργάνωση παραγωγής: Μενέλαος Β. Τζαβέλλας
Μουσική Επιμέλεια: Πολυδεύκης Πολυδεύκη
Hair stylist - Makeup artist: Ευσταθία Τζαβέλλα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ''ΔΙΩΝΗΣ-ΑΙΝΙΓΜΑ''

Παράταση παραστάσεων από Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων:
Δευτέρα στις 21:00

Διάρκεια: 90' (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 15 € Φοιτητικό, ανέργων,
ΑΜΕΑ: 12 €
Ειδικές τιμές για σχολεία και γκρουπς κατόπιν επικοινωνίας.

Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμείο του θεάτρου "Αλκμήνη", Τηλεφωνικές κρατήσεις στο 2103428650,
Ηλεκτρονικά στο www.ticketservices.gr

 

Πληροφορίες χώρου:
Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα
Μετρό: Στάση Κεραμεικός,
Τρόλεϋ: 21 Στάση ΚΑΜΠΑ,
ΟΑΣΑ: 049, 815, 838, 914, Γ18 Στάση ΚΑΜΠΑ, 035 Στάση ΙΚΑ
Το Θέατρο είναι προσβάσιμο για ΑΜΕΑ

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιούνιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.