Συνέντευξη του Κώστα Θεωνά στο θεατρο.gr με αφορμή τις Συνέργειες Πολιτισμού που παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το "OutReach Project 2", στις 23, 24, 25, 26 Ιανουαρίου στο Θέατρο VAULT.

Συνέντευξη του Κώστα Θεωνά στο θεατρο.gr με αφορμή τις Συνέργειες Πολιτισμού που παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το "OutReach Project 2", στις 23, 24, 25, 26 Ιανουαρίου στο Θέατρο VAULT.

Συνέντευξη του Κώστα Θεωνά στο θεατρο.gr με αφορμή τις Συνέργειες Πολιτισμού που παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το "OutReach Project 2", στις 23, 24, 25, 26 Ιανουαρίου στο Θέατρο VAULT.

1) Κύριε Θεωνά καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας;


Δραστηριοποιούμαι από νωρίς στο χώρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της επιμέλειας πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ομολογουμένως και τα δυο αντικείμενα έχουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον. Γιατί στοχεύουν στην επικοινωνία, ευαισθητοποίηση και αλληλεπίδραση σύγχρονων και καίριων ζητημάτων κοινωνικών προκλήσεων. Ωστόσο, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αντίστοιχες προτεραιότητες, έχουν τη δυναμική να προσεγγίζουν ένα ευρύτερο κοινό με άμεση και αποτελεσματικότερη διάχυση των κοινωνικών μηνυμάτων που αφορούν, καθώς γεννούν τον προβληματισμό και τη διαλογική σχέση με τον κόσμο γύρω μας.

2) Τι είναι οι Συνέργειες Πολιτισμού;


Οι “Συνέργειες Πολιτισμού” ιδρύθηκαν το 2019, ως μια ανεξάρτητη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, εγγεγραμμένη στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού. Με όραμα μια κοινωνία αμοιβαίας διαπολιτισμικής κατανόησης και αποδοχής της διαφορετικότητας, οι “Συνέργειες Πολιτισμού” προωθούν τις αξίες μιας ανοιχτής και πλουραλιστικής κοινωνίας.
Οι συμμετοχικές ετήσιες εκδηλώσεις και βιωματικές δράσεις τέχνης και λόγου των Συνεργειών Πολιτισμού υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κώστα Θεωνά, σκοπό έχουν να αναπτύξουν ένα νέο διαδραστικό, ερευνητικό και δημιουργικό πεδίο για καλλιτέχνες, πολιτιστικούς φορείς και θεσμικά όργανα επιφορτισμένα με τον κοινωνικό σχεδιασμό και την πολιτισμική ανάπτυξη.


3) Τι είναι το OutReach Project 2;


Το “OUTREACH PROJECT 2’’ αποτελεί μια πρόταση/πρόσκληση σε νέους ανερχόμενους ταλαντούχους θεατρικούς συγγραφείς να προβάλλουν την ετερότητα και ποικιλομορφία ως θετική εμπειρία πολιτισμού. Ταυτόχρονα, μέσω της δημιουργίας σύγχρονων θεατρικών έργων, επαναπροσδιορίζει την αποδοχή της διαφορετικότητας ως κοινωνική αξία και διαχρονική πρόκληση. Επίσης, δίνει την ευκαιρία στους συγγραφείς να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν και να βιώσουν μια ουσιαστική θεατρική εμπειρία προβάλλοντας νέα έργα με τη μορφή θεατροποιημένων αναλογίων και εκδόσεων.


4) Ποιος είναι ο στόχος της θεατρικής αυτής πρωτοβουλίας;


Απώτερος στόχος του “OUTREACH PROJECT 2’’ είναι να αναδείξει τις διαφορετικές (συχνά υπο-εκπροσωπούμενες) φωνές νέων συγγραφέων που προτάσσουν με τη γραφή τους την ανοικτότητα, τη συμπερίληψη και την επικοινωνία με το Άλλο και να τους δώσει την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το ύφος και το υλικό της γραφής τους, επιτυγχάνοντας -καλλιτεχνικά και συγκινησιακά- ένα άρτιο συγγραφικό αποτέλεσμα.


5) Πως μπορεί να συμμετάσχει κάποιος και με ποιο τρόπο;


Αρχικά, οι ενδιαφερόμενες/-οι αποστέλλουν ένα προσχέδιο που περιλαμβάνει μια εναρκτήρια σκηνή με βασικά στοιχεία πλοκής, διαλόγων και χαρακτήρων, με σαφείς επιρροές και αναφορές στη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Στη συνέχεια, βάση αυτών των στοιχείων, επιλέγονται οι συγγραφείς των επικρατέστερων κειμένων από την Επιτροπή Αξιολόγησης και συμμετέχουν σε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής με ελεύθερη συμμετοχή. Κατά το πρώτο στάδιο, οι συγγραφείς λαμβάνουν αναλυτικά σχόλια για κάθε έργο, προκειμένου να επανεξετάσουν τον τρόπο γραφής τους και να αναπτύξουν τα δομικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των κειμένων τους.


6) Θα μας πείτε λίγα πράγματα για το πρόγραμμα του project;


Οκτώ έργα επελέγησαν ανάμεσα σε 50 προτάσεις νέων δημιουργών που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση των Συνεργειών Πολιτισμού, για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας θεατρικής γραφής που θα επαναπροσδιορίζει την αποδοχή της διαφορετικότητας ως κοινωνική αξία και διαχρονική πρόκληση και θα προβάλλει φωνές νέων συγγραφέων, που προτάσσουν με τη γραφή τους την ανοιχτότητα, τη συμπερίληψη και την επικοινωνία με το Άλλο.
Τα οκτώ αυτά πρωτότυπα έργα θα παρουσιαστούν με τη μορφή θεατρικών αναγνώσεων, ανοιχτών στο κοινό, στις 23, 24, 25, 26 Ιανουαρίου, δύο ανά ημέρα, από τις 7 μ.μ. έως και τις 11 μ.μ. επιχειρώντας να διερευνήσουν ζητήματα ταυτότητας, να διεγείρουν συναισθήματα και να κεντρίσουν τη σκέψη και τη φαντασία του θεατή. Την ανάγνωση κάθε έργου θα ακολουθεί δημιουργικός διάλογος μεταξύ κοινού και συγγραφέα, με συντονιστή των συζητήσεων τον Παναγιώτη Κορδούτη, Καθηγητή της Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

7) Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Οι συγγραφείς του ‘‘OUTREACH Project 2’’, καλούνται, μέσω των πρωτότυπων έργων τους, να διερευνήσουν με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής την ανθρώπινη συμπεριφορά στην καθημερινή ζωή, με αφηγήσεις που αντηχούν τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και πυροδοτούν τη σκέψη για ανοιχτά ζητήματα. Με τον τρόπο αυτόν, αφυπνίζουν συνειδήσεις και αποδομούν αναχρονιστικά στερεότυπα, μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο ιδεοληψιών, άγνοιας, προκαταλήψεων και αποκλεισμού.

 

Πληροφορίες για το πρότζεκτ θα βρείτε εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

« Σεπτέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.