Συνέντευξη της Ήρας Κατσούδα στο θεατρο gr με αφορμή την παράσταση Minimal στο θέατρο Αλκμήνη. 

Συνέντευξη της Ήρας Κατσούδα στο θεατρο gr με αφορμή την παράσταση Minimal στο θέατρο Αλκμήνη. 

Συνέντευξη της Ήρας Κατσούδα στο θεατρο gr με αφορμή την παράσταση Minimal στο θέατρο Αλκμήνη.


1) Κυρία Κατσούδα καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.
α) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Πως προέκυψε το stand up comedy στην ζωή σας;


Πάντα θυμάμαι να μου αρέσει το χιούμορ και η κωμωδία. Από παιδί δηλαδή σκαπούλαρα καταστάσεις με το χιούμορ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είχα σκεφτεί το stand up γιατί απλά δεν το ξέραμε τότε! Θα ήταν τρομακτικό και στα όρια του χρονοταξιδιώτη να πω ότι το ήθελα από μικρή. Τελείωσα λοιπόν σχολείο στην Πάτρα και μετά πήγα Θεσσαλονίκη για να σπουδάσω (Οικονομικά). Παράλληλα με τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο, έκανα και ένα εργαστήριο θεάτρου και κάπου τότε έμαθα για την ύπαρξη του stand up. Νοίκιασα λοιπόν ένα dvd (ναι νοικιάζαμε dvd στις αρχές του 2000) είδα την πρώτη μου παράσταση έβερ stand up η οποία ήταν του Eddie Murphy, με γοήτευσε αμέσως το είδος και κάπως έτσι ξεκίνησα την ενασχόληση μου με την κωμωδία.


β) Θα μας πείτε 5 πράγματα για τον εαυτό σας, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι σας; 


Τρελαίνομαι για ταξίδια, είμαι φουλ αφηρημένη, τρέμω τις κατσαρίδες, είμαι ψυχαναγκαστική με την θέση των controls στο τραπεζάκι του σαλονιού και όταν είμαι μόνη μου στο σπίτι ντύνομαι υπερπαραγωγή, βάφομαι και κάνω lip syncing τραγούδια που μου αρέσουν. (το τελευταίο ήταν oversharing, αλλά μιας και με ρωτήσατε είπα να το πω.).

 

IMG 20230202 180735


2) α)Τι είναι ακριβώς το stand up comedy;


Είναι θεατρικό είδος και από τα πιο ωμά είδη κωμωδίας. Στο stand up σε αντίθεση με το κλασσικό θέατρο όλοι οι συντελεστές είναι ένας, δηλαδή ο/η κωμικός. Οι κωμικοί γράφουμε οι ίδιοι τα κείμενα μας, σκηνοθετούμε τον εαυτό μας, παίζουμε μόνοι μας στην σκηνή. Δεν υπάρχουν κοστούμια, σκηνικά ή συμπαίκτες. Είναι πολύ άμεσο είδος και αυτό είναι που με εξιτάρει. Στο θέατρο πάντα κάποιον υποδύεσαι. Στο stand up εμφανίζεσαι ως ο εαυτό σου.


β) Θεωρείτε ότι είναι ένα κατεξοχήν αντρικό είδος "θεάτρου";


Το stand up έχει να κάνει με το χιούμορ και την κωμική σκέψη. Θα ήταν σφάλμα λογικής να πούμε ότι τα πιο πάνω χαρακτηριστικά είναι ανδρικό προνόμιο οπότε και κατ’ επέκταση το ίδιο το είδος. Για πολλά χρόνια βέβαια υπήρχε αυτή θεώρηση ότι το χιούμορ και η πλάκα είναι ανδρική υπόθεση. Βέβαια αυτή η αντίληψη πήγαινε χέρι – χέρι με την αντίληψη ότι η γυναίκα έχει θέση μόνο στην κουζίνα και είναι απλά ένα όμορφο μπιμπελό που το βάζεις στο σπίτι και δεν χρειάζεται κιόλας να το ξεσκονίσεις μιας και ξεσκονίζει μόνο του. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι ιδέες ανήκουν στο παρελθόν και κάνουμε σαν κοινωνία αγώνα για να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, οπότε (ελπίζω) το ίδιο ισχύει και για το χιούμορ ως ανδρικό προνόμιο.

AFISA MINIMAL


3) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση Minimal;


Είναι η 3η μου σόλο παράσταση (η προηγούμενη το «Για γυναίκα καλή είναι» είναι ήδη ανεβασμένο στο YouTube και ελεύθερο να το δει όποιος θέλει). Είναι η πιο προσωπική μου μέχρι τώρα παράσταση και έχει τελείως διαφορετικές σκέψεις από τις προηγούμενες.
Έχω εντάξει μέσα στα κείμενα την Διάσπαση Προσοχής που έχω και σε όλη την παράσταση υπάρχει ένα monkey-hopping συλλογισμών. Δεν είναι τόσο χαοτικό όσο ακούγεται, κατά μια έννοια βγάζει νόημα, σε αντίθεση με την πρόταση που μόλις έγραψα. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα φέτος τον Νοέμβριο, και η ανταπόκριση και το feedback του κόσμου είναι συγκινητικά. Προσωπικά, με χαροποιεί τρελά το γεγονός ότι η παράσταση αρέσει ακόμα περισσότερο από τις προηγούμενες δύο και αν μη τι άλλο είναι όμορφο όταν μπορείς να προσφέρεις όλο και καλύτερο υλικό.


4) Τι είναι η Τέχνη του ελάχιστου;


Κριτικός τέχνης δεν είμαι. Ξέρω τα βασικά και τα sos-ακια από τα καλλιτεχνικά ρεύματα. Οπότε παρακαλώ τους ειδήμονες να μην είναι σκληροί μαζί μου! Η τέχνη του ελάχιστου (μινιμαλισμός) είναι να μπορείς να αποβάλλεις όλα τα περιττά στοιχεία και να επικεντρωθείς σε λίγα και απαραίτητα / λειτουργικά. Τουλάχιστον αυτό σημαίνει για μένα. Πέρα όμως από τον καλλιτεχνικό ορισμό, διανύουμε όλοι μια περίοδο που μόνο μίνιμαλ δεν την λες. Υπερπληροφόρηση, multi-tasking, ελάχιστος χρόνος και όλοι ασχολούμαστε με πράγματα που δεν άπτονται του ελάχιστου. Φορτωνόμαστε με σκέψεις και υποχρεώσεις που ουσιαστικά είναι ελάσσονος σημασίας και δεν αφήνουμε χώρο και χρόνο για αυτά που θεωρούμε εμείς σημαντικά. Στόχος μου είναι κάποια στιγμή να τα καταφέρω και να μείνω μόνο στις ουσιώδεις σκέψεις και δράσεις.


5) Ποια ήταν η αφορμή και η πηγή έμπνευσης σας όσον αφορά την συγκεκριμένη παράσταση;


Η αφορμή της νέας παράστασης είναι απλή και κυνική. Ο κύκλος της τελευταίας παράστασης έκλεινε, οπότε και έπρεπε να γράψω την επόμενη. Είχα ξεκινήσει να γράφω, όσο ακόμα έπαιζε η προηγούμενη και μετά φόρτσαρα. Η έμπνευση τώρα δεν είναι μία. Δεν είναι να πεις ααα αυτό με εμπνέει ας γράψω μια ολόκληρη παράσταση μόνο για αυτό. Δεν πάει έτσι στο stand up. Θα ήταν πολύ βαρετό να συζητάς το ίδιο θέμα επί μία ώρα, οπότε και οι παραστάσεις περνάνε από πολλές θεματικές. Έχεις πολλά ερεθίσματα, πολλές προσλαμβάνουσες πολλές και διαφορετικές σκέψεις, γράφεις τα αστεία, τα δοκιμάζεις και όταν πλέον έχεις συμπληρώσει κάποια ώρα υλικό, το κάνεις παράσταση.


6) Έχετε σκεφτεί, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, να παίξετε σε κάποια κλασσική θεατρική παράσταση; Σε ποια έργα θα θέλατε να είχατε συμμετάσχει ως ηθοποιός;


Στο παρελθόν έχω παίξει σε κλασσικές θεατρικές παραστάσεις, κυρίως όταν ήμουν στην σχολή θεάτρου. Αλλά το θέατρο είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το stand up, είναι δύσκολο, έχει τις τεχνικές του και την αφοσίωση του και προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές και πολλοί καταρτισμένοι ηθοποιοί που το κάνουν αποκλειστικά σαν δουλειά οπότε σίγουρα δεν λείπω εγώ από το θεατρικό στερέωμα. Αλλά υπάρχουν πολλές παραστάσεις που τις βλέπω και ζηλεύω με την καλή έννοια, και συνήθως είναι κωμωδίες όπως π.χ. «Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού».

kouvaria


7) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;


Λοιπόν βιβλίο ένα από τα διαχρονικά αγαπημένα είναι το «Before Adam» του Jack London θεωρώ ωραίο εύρημα να διαδραματίζεται μια σύγχρονη ιστορία στην εποχή των Ανθρώπων των Σπηλαίων. Αν δεν το έχετε διαβάσει, κάντε το δεν θα το μετανιώσετε.
Από τραγούδια, κάθε φορά έχω άλλο αγαπημένο μιας και σαν άνθρωπος βαριέμαι εύκολα, οπότε να σας πω την τελευταία αγάπη που είναι μια διασκευή του “Yes sir, I can boogie» από τους Fratellis.
Από αγαπημένα σημεία στην πόλη θα πω οποιοδήποτε δεν έχει κίνηση.

8) Πέρα από την παράσταση αυτή, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;


Αρχικά περιοδεία τον Μάρτιο σε Ελλάδα και Κύπρο. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η 3η σεζόν του ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ το podcast που κάνουμε με την Δήμητρα και συνδυάζει αναπηρία και κωμωδία. Αλλά υπάρχουν πολλά σχέδια που ακόμα είναι λίγο στον αέρα οπότε και θα μου επιτρέψετε να μην τα πω σε περίπτωση που δεν συμβούν, μην βγω και αφερέγγυα.


9) Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.


Αρχικά συγχαρητήρια για το site σας! ξέρετε έχουν μείνει λίγοι που υποστηρίζουν τον πολιτισμό... (μπηχτή για αυτά που συμβαίνουν alert).

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την κριτική μας για την παράσταση Μίνιμαλ.

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

MINIMAL HRA KATSOYDA 2 StudioReskos

ΗΡΑ ΚΑΤΣΟΥΔΑ
Η Ήρα Κατσούδα ασχολείται επαγγελματικά µε το stand up comedy, με συνεχείς παραστάσεις σε Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Tο 2017 παρουσίασε την σόλο της stand up comedy παράσταση «Xωρίς Γλουτένη» και το 2019 την δεύτερη με τίτλο “Για γυναίκα, καλή είναι.” Έχει παρουσιάσει διάφορες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων τελετές απονομής των βραβείων ΕΒΓΕ (2019, 2020), TEDx, καθώς και την τελετής έναρξης του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2018). Συμπαρουσίασε με τον Σπύρο Μαργαρίτη την εκπομπή «Το Δίκτυο» στην ΕΡΤ2. Δημιουργός του Podcast “ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ” που συμπαρουσιάζουν με την Δ. Νικητέα. Έχει γράψει το θεατρικό έργο «Ο Γάμος», ενώ έχει εργαστεί για χρόνια στον χώρο της διαφήμισης ως Copy Writer. Σπούδασε Οικονομικά (Α.Π.Θ.), κλασσική μουσική, χορό και υποκριτική.

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Νοέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.