Ο ηθοποιός Σταύρος Μόσχης μιλά στο θέατρο.gr

Ο ηθοποιός Σταύρος Μόσχης μιλά στο θέατρο.gr

Ο ηθοποιός Σταύρος Μόσχης μιλά στο θέατρο.gr και στη Χρύσα Κοκκίνου με αφορμή τον μονόλογο «Θα γίνω η Μήδεια - κανείς δεν μαρτυρεί για τον μάρτυρα» τον οποίο θα παρουσιάσει για τέσσερις βραδιές (4, 11, 18, 25 Μαρτίου 2023) στη σκηνή του θεάτρου Άβατον.

Μετά από μία σειρά επιτυχημένων παραστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Άνοιξη του 2022, επιστρέφει η δική σας Μήδεια στην Αθήνα και τη σκηνή του θεάτρου Άβατον για τέσσερις παραστάσεις. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση αυτή;

Η παράστασή μας, είναι βασισμένη στη Μήδεια του Ευριπίδη. Το πεδίο, όμως, πάνω στο οποίο δουλέψαμε ήταν η οπτική του Αγγελιαφόρου του μύθου. Ενός προσώπου που έζησε την τραγωδία, λαβώθηκε και δεν έχει πια άλλον τρόπο λύτρωσης, παρά να αφηγείται ολόκληρη αυτήν την ιστορία για να βρει μιαν αλήθεια. Κάτι σαν αυτό που κάνουμε στη ζωή ολόκληρη όταν μας χτυπήσει ένα συμβάν. Κι αυτή η αλήθεια που ψάχνει ξεκινάει με ένα γιατί και ένα πώς. Πώς ζει μια θηλυκότητα – εν προκειμένω μια γυναίκα – μέσα σε έναν κόσμο φτιαγμένο αποκλειστικά για άντρες; Γιατί επαναστατεί ή και σκέτο: Επαναστατεί; Κι έπειτα, σε δεύτερο επίπεδο για την ανάγνωση που ακολουθεί η παράστασή μας, έρχεται και ο έρωτας. Κι είναι, σίγουρα αυτός που μπερδεύει αρκετά τα πράγματα. Όμως, σ’ αυτό το σύμπαν που έχουμε φτιάξει σκηνικά, μας ενδιαφέρει το πρόσωπο της Μήδειας ως ένα πρόσωπο επαναστατημένο σε έναν πατριαρχικό κόσμο, κι όχι απλώς και μόνο ως προδομένη σύντροφος.

Ποια θεματική της παράστασής σας, σας συγκινεί περισσότερο και γιατί;

Υπάρχει κάτι που βρίσκω πολύ συγκινητικό, όμως δεν είναι μια θεματική που θα δει κανείς, εύκολα, παρακολουθώντας την παράσταση. Είναι κάτι που ανακαλύψαμε, κι εμείς, όσο δουλεύαμε. Είναι η μοναξιά αυτού του προσώπου, που το μόνο που του έχει μείνει, είναι η ιστορία αυτή. Φανταστείτε τον, σαν έναν άνθρωπο που έχει παραμεληθεί μέσα στην ιστορία, όμως κουβαλάει κάτι. Εξίσου σημαντικό ή και περισσότερο σημαντικό. Κάποτε θα πει «ο άνθρωπος είναι σκιά», και φαίνεται σα να είναι ο μόνος που μπορεί για λίγο να σταθεί και να μιλήσει γι’ αυτό που συμβαίνει. Τα υπόλοιπα δραματικά πρόσωπα ζουν και δε βλέπουν, ούτε πώς ζουν, ούτε γιατί το ζουν. Αυτό το πρόσωπο, όμως, έχει το θάρρος για λίγο να σταθεί και να παρατηρήσει. Κι όμως, κοιτάζοντας γύρω είναι μόνος μέσα σ’ αυτήν την παρατήρηση του κόσμου. Και χαίρομαι όταν γράφω καμιά φορά, όπως τώρα, πως η παράσταση αυτή είναι αφιερωμένη σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Τους παραμελημένους ή που νιώθουν παραμελημένοι, στους σιωπηλούς ή ευγενικούς, ή σ’ αυτούς που περνιούνται για αδύναμοι. Μαντέψτε: δεν είναι.

Ποια φράση ή στίχο κρατάτε από την παράσταση;

Θα αφήσω, εδώ, ένα μικρό κομμάτι που προσθέσαμε από το υλικό των προβών μας και που νομίζω πως αφορά κι εμάς όλους καμιά φορά: «Έτσι έκανε ο Έρως πάντα. Εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν μόνο επειδή υπήρχε αντάλλαγμα. Άλλοτε είναι μια γυάλινη σφαίρα, άλλοτε είναι μια καρδιά...».

Πόσο εύκολο ή δύσκολο, είναι για έναν νέο ηθοποιό, το ξεκίνημα της δικής του πορείας σήμερα;

Απαιτεί κόπο και προσπάθεια, όπως φαντάζομαι πως όλα απαιτούν, όταν θέλει κανείς να τα καταφέρει και να εξελιχθεί. Ωστόσο, η προσπάθεια είναι μια έννοια που πιστεύω πολύ. Ο χρόνος, δηλαδή, που προσφέρεις σ’ αυτήν μέχρι να φτάσεις κάπου, κι ύστερα κάπου αλλού. Κι επίσης, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει χώρος, μπορούμε εμείς να τον ανοίξουμε για εμάς τους ίδιους. Κάπως έτσι το βλέπω. Κι αυτή η προσπάθεια κι ο κόπος, έχουν πολλά πάνω και πολλά κάτω. Σημασία, για μένα, έχει να θέλεις από κάπου βαθειά να φτιάξεις μια δική σου πορεία. Κι όταν συμβεί αυτό έχεις ήδη ξεκινήσει μ’ έναν τρόπο, κι από ‘κει και πέρα η ιστορία θα μας δείχνει πάντα πόσο εύκολος ή δύσκολος δρόμος ήταν ως το τέλος!

Ένας νέος ηθοποιός πώς βλέπει τον πολιτισμό σήμερα;

Έχει κάποιον καιρό που αντιλαμβανόμαστε μια υποτίμηση ή μια υποβάθμιση της δουλειάς μας, και δεν νομίζω πως αυτό γίνεται μόνο το τελευταίο δίμηνο. Αυτό όμως που έχει αλλάξει το πολύ τελευταίο διάστημα είναι πως πια υπάρχει οργανωμένη αντίδραση από τους σπουδαστές πολλών δραματικών σχολών, τους καλλιτέχνες, τους ηθοποιούς και τους εργαζόμενους στον χώρο της τέχνης γενικά, κι αυτό είναι σημαντικό. Έχω μια πεποίθηση πως από τη δουλειά μας, η οποία σαφώς είναι μια εργασία, αλλά που ενέχει μια πνευματικότητα, και από έναν «φροντισμένο» πολιτισμό συμβαίνουν και μπορούν να συμβούν πολλά σπουδαία πράγματα, γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουν στη θέση που τους αξίζει, χωρίς περιστροφές ή αστερίσκους.

Θα θέλαμε, τέλος, να κλείσουμε με κάτι που θα θέλατε εσείς να ευχηθείτε.

Εύχομαι να μιλάμε ανοιχτά και να ονομάζουμε τα πράγματα χωρίς φόβο. Να μπορούμε να διεκδικούμε χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω όταν ξέρουμε ποιο είναι το δίκαιο.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Σύλληψη – Ερμηνεία: Σταύρος Μόσχης
Σκηνοθεσία: Αναστασία Μπάρκα
Επιμέλεια σκηνοθεσίας: Αλεξάνδρα Σταμούλη
Δραματουργία: Αναστασία Μπάρκα – Σταύρος Μόσχης
Πρωτότυπη μουσική – Ηχητικό περιβάλλον: Νείλος Καραγιάννης
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου
Φωτισμοί: Αναστασία Μπάρκα
Φωτογραφίες: Χρύσα Γούτου
Trailer: Ανθούλα Αηδώνη
Σχεδιασμός αφίσας: Δήμητρα Μποντζίδου
Εκτέλεση Παραγωγής: Exitus Ομάδα Θεάτρου
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

*Το κείμενο της παράστασης είναι βασισμένο στην τραγωδία του Ευριπίδη, Μήδεια, σε μετάφραση Γ. Χειμωνά, κατόπιν ευγενικής παραχώρησής της από τον Θ. Χειμωνά.

Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.viva.gr/tickets/theater/tha-gino-i-mideia-theatro-abaton-2023/

 

Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.theatroavaton.com

21 0341 2689

Trailer παράστασης:


https://www.youtube.com/watch?v=HoSHA_AjkNQ&t=2s

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Μάρτιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.