Συνέντευξη του Πάνου Γεωργουλή  στο θεατρο gr.

Συνέντευξη του Πάνου Γεωργουλή στο θεατρο gr.

Συνέντευξη του Πάνου Γεωργουλή στο θεατρο gr.

1) α) Καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας;

Καλησπέρα! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σπάρτη, έχω τρεις αδερφές, μου αρέσει πολύ ο χορός, οι «μαζώξεις», τα πάρτυ, οι εκδρομές, οι παρέες, η δράση, οι γόνιμες συζητήσεις, τα βιβλία, η μουσική και τα πειράγματα! Νομίζω επίσης ότι είμαι διαβόητος για τα "κρύα" ανέκδοτά μου!

β) Νομική ή υποκριτική; Και γιατί;

Η Νομική ως επιστήμη είναι ιδιαίτερα συνθετική και πολυεπίπεδη. Είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να τη σπουδάσω γιατί, ως κατ’ εξοχήν ανθρωπιστική επιστήμη, εμπεριέχει στοιχεία ηθικής και φιλοσοφίας, καθώς και μια διαρκή νοητική πρόκληση. Ως επάγγελμα βέβαια, που άσκησα για πάνω από δέκα χρόνια, είναι μια εντελώς άλλη εικόνα, ιδιαίτερα ζοφερή θα έλεγα. Από την άλλη, κάθε μορφή τέχνης αναβιβάζει τον άνθρωπο σε μια διάσταση πάνω από τον εαυτό του. Η υποκριτική συγκεκριμένα, μου προσφέρει τη δυνατότητα να ζήσω, στο πλαίσιο της θεατρικής σύμβασης, τη ζωή του εκάστοτε ήρωα που ενσαρκώνω. Απαιτούν και οι δύο σκληρή δουλειά και συγκέντρωση, πλην όμως επιλέγω τη δεύτερη γιατί είναι πιο ελεύθερη και προσφέρει περισσότερες εναλλαγές και διαφοροποιήσεις.

IMG 20231128 201106

γ) Τον Σεπτέμβριο του 2023 συμμετείχατε ως χορευτής – ερμηνευτής σκηνής μάχης στον «Επιτάφιο του Περικλή», σε σκηνοθεσία Στέφανου Κακαβούλη, παράσταση η οποία παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής στον αρχαιολογικό χώρο των Φυλακών του Σωκράτη στην Πνύκα. Τι αποκομίσατε από αυτή την εμπειρία;

Η αναπαράσταση μια αρχαίας μάχης με τα όπλα που χρησιμοποιούνταν σ’ αυτήν, με βοήθησαν να καταλάβω πόσο «προσωπική» ήταν μία τέτοια μάχη, πολύ περισσότερο απ’ όσο σήμερα με τη χρήση των πυροβόλων όπλων. Ο οπλίτης ένιωθε το βάρος, τη δύναμη, τη μυρωδιά του αντιπάλου του πάνω του. Αυτό είναι κάτι που αν δεν το βίωνα δε θα το σκεφτόμουν έτσι! Φυσικά, η παρουσίαση μιας τέτοιας παράστασης στο χώρο που λίγο-πολύ έλαβε χώρα το περιγραφόμενο γεγονός, στη σκιά του Παρθενώνα, σχεδόν 2500 χρόνια μετά, προσέδιδε μια μυστηριακή ενέργεια στο εγχείρημα.

δ) Ποιο ήταν το κίνητρο της ενασχόλησης σας με την υποκριτική;

Το κίνητρό μου για την ενασχόλησή μου με την υποκριτική, αυτό που κατά τη γνώμη μου την κάνει ακαταμάχητη, είναι κάτι που αναφέρω στο βιογραφικό μου σημείωμα, ακριβώς γιατί το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Θα μου επιτρέψετε να παραθέσω: «Κίνητρο για την ενασχόλησή μου με την υποκριτική, διαχρονικά, υπήρξε η ανάγκη μου να ζήσω επί σκηνής όλες τις εναλλακτικές ζωές που η αναγκαστική εξειδίκευση του γεγονότος της γέννησής μας σε συγκεκριμένο χρονικό, χωρικό, κοινωνικό πλαίσιο μου στέρησαν. Να πω όλα τα λόγια που δε λέγονται πια ή δε λέγονται ακόμα, να συρθώ ή να χοροπηδήξω σαν ζώο ή σαν ξωτικό, να περάσω την πύλη του θανάτου ή να δοκιμάσω πώς είναι να είσαι γυναίκα, σαν άλλος Τειρεσίας.» Ήδη μου έχει δοθεί η ευκαιρία να παίξω τον νεκρό («Θάψτε τους νεκρούς»), το φάντασμα («Ιντερμέτζο»), το ξωτικό («Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας») και τώρα έναν Καρυοθραύστη!

355a2f5e4acecd91104a7e7c5553f2cc XL

2) Φέτος, πρωταγωνιστείτε ως Καρυοθραύστης στο ομότιτλο έργο, στο θέατρο Αυλαία, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Γιώτας Τζουάνη.. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση και για τον συγγραφέα;

Η παράσταση τιτλοφορείται μεν Καρυοθραύστης, αλλά για εμένα το σημείο αναφοράς είναι η Κλάρα. Τα δικά της όνειρα. Η φαντασία της. Η παιδική της ματιά, η αγνή παιδική της ψυχή. Από την άλλη, ο Καρυοθραύστης συμβολίζει ακριβώς την εσωτερική μας δύναμη να προσδίδουμε ακόμα και στα άψυχα αντικείμενα το νόημα που εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε πρωτογενώς, ανεπηρέαστοι από εξωγενείς παράγοντες.
Η σκηνοθέτις μας, Γιώτα Τζουάνη, που έχει κάνει και τη θεατρική διασκευή, έχει καταφέρει συγγραφικά και σκηνοθετικά να αναδείξει το πρωτότυπο κείμενο. Κρατώντας την αφηγηματική γραμμή του πρωτότυπου έργου προσδίδει χιούμορ, ένταση, δράση, ρομαντισμό στα σωστά σημεία και στις σωστές δόσεις... επιτυγχάνει έτσι να παρουσιάσει μια παραμυθένια ιστορία και όχι ένα ιστορικό παραμύθι!

3) Πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο σας.

Ο Καρυοθραύστης είναι ένα περίτεχνο ξύλινο εργαλείο για να σπάμε καρύδια. Όχι, όχι, ο Καρυοθραύστης είναι ένας γενναίος στρατιώτης που αντιμάχεται το βασιλιά των ποντικών. Όχι, ούτε αυτό. Ο Καρυοθραύστης είναι ένας εγκλωβισμένος ρομαντικός που ψάχνει κάποια να πιστέψει σε αυτόν και να τον απελευθερώσει, να απελευθερώσει τη ρομαντική πτυχή του εαυτού του. Ο Καρυοθραύστης είναι η νίκη του Έρωτα, της Φαντασίας, του Ρομαντισμού, της Ελπίδας, της Παιδικής Ψυχής, είναι η φωνή των ανομολόγητων ονείρων μας!

4) Γιατί πρέπει να έρθει να δει κάποιος την παράσταση;

Όταν κάποιος σκέφτεται μια χριστουγεννιάτικη παράσταση, αυτό που θέλει να δει είναι ο Καρυοθραύστης! Συνδυάζει τη μαγεία και το μήνυμα των Χριστουγέννων με το χιούμορ, τη δράση και το ρομαντισμό. Είναι μια παράσταση που θα ξετρελάνει του μικρούς μας φίλους με τα ειδικά εφέ, τα κοστούμια, τα σκηνικά, τις χορογραφίες και τις σκηνικές μάχες που την καθιστούν... παραμυθένια! Προσφέρει τη δυνατότητα όμως και σε όλους τους θεατές, μικρούς και μεγάλους, να παρακολουθήσουν μία παράσταση με τη μαγική μουσική του Τσαϊκόφσκι και να χαθούν κατά τη διάρκειά της, στον κόσμο των ονείρων που πραγματοποιούνται!

IMG 20231128 201141

5) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Θεωρώ πάντα τους «Άθλιους» ένα διαχρονικό μνημείο λογοτεχνικής αρτιότητας, κοινωνικής ηθογραφίας και έντονης προσωπικής έκφρασης του συγγραφέα της. Ένα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι είναι «τα θερινά σινεμά», του πολύ αγαπημένου μου Λουκιανού Κηλαηδόνη. Είναι ένας καλλιτέχνης που εκτιμώ αφάνταστα για την ποικιλία της έκφρασής του και την αισθητική του. Μου αρέσει η συνοικία του Ψυρρή στην Αθήνα γιατί συνδυάζει πολλά ετερόκλητα στοιχεία και καταστήματα και γιατί την έχω συνδέσει ίσως με τα φοιτητικά μου χρόνια.

6) Σχέδια για το μέλλον;

Ευελπιστώ να ολοκληρώσω το πρώτο μου βιβλίο το οποίο έχει ως θέμα το χρόνο και γενικά να ασχοληθώ περισσότερο με τη συγγραφή, την οποία έχω παραμελήσει. Ίσως ένα χρονο-διάγραμμα να βοηθούσε σ’ αυτό!

7) Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Είναι πολύ σημαντική συνεισφορά εκ μέρους σας να δίνετε φωνή και βήμα στους συντελεστές των παραστάσεων και με αυτόν τον τρόπο να γεφυρώνετε και εκτός θεάτρου την απόσταση θεατρικής σκηνής και πλατείας. Φυσικά, μέσα από τον ιστότοπό σας προσφέρετε πλήθος άλλων επιλογών και εργαλείων για τον θεατή και τον θεατρόφιλο εν γένει. Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω, αφ’ ενός για την όμορφη συνέντευξη, αφ’ ετέρου για την έμπρακτη στήριξή σας προς το χώρο του θεάτρου και των τεχνών και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο έργο σας.

 

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.