Συνέντευξη του Κώστα Θεωνά στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη του Κώστα Θεωνά στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη του Κώστα Θεωνά στο θεατρο.gr.

1) Γεια σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Είναι μεγάλη μου χαρά να σας έχουμε πάλι κοντά μας. Ως ιθύνοντα νου του OUTREACH PROJECT, θα θέλαμε να μας περιγράψετε τι σημαίνει το να είναι κάποιος καλλιτεχνικός επιμελητής; Πως αναλαμβάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια ενός Project και ποιες οι αρμοδιότητες του;

Η επιμέλεια προτάσεων παράλληλα με τη διοργάνωση εκδηλώσεων είναι μια πολιτιστική πρακτική που απαιτεί μια νοητική και συναισθηματική λειτουργία και μια πολύπλευρη και επίπονη διαδικασία διερεύνησης και μετάδοσης ιδεών, εμπειριών και γνώσεων.
Επίσης, η επιμελητική δράση/curating αποτελεί μια πρακτική που γίνεται αποτελεσματική και ενδιαφέρουσα μόνον όταν συνδυάζει μεθόδους τόσο αναπαράστασης και κατανόησης κοινωνικοπολιτικών θεμάτων, όσο και πυροδότησης συζητήσεων κρίσιμης σημασίας, γύρω από φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητάς μας.

ΟΙ 10 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

2) Το "OUTREACH PROJECT 3" είναι το άμεσο project που έχετε αναλάβει. Ποια είναι η όλη διαδικασία πραγμάτωσης αυτής της πρωτότυπης ιδέας σας.

Το OUTREACH PROJECT είναι πράγματι μια μοναδική πρωτοβουλία που υποστηρίζει έμπρακτα μια νέα γενιά συγγραφέων. Με στόχο να αναδείξει και να ενισχύσει τη φωνή αναδυόμενων θεατρικών συγγραφέων, συμβάλλει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας σύγχρονης θεατρικής γραφής που διερευνά φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα όπως αυτά της διαφορετικότητας, της συμπερίληψης και της ανοικτότητας.

Συγκεκριμένα, επανατοποθετεί τη νεοελληνική δραματουργία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μέσα από έργα που πραγματεύονται την έννοια της ατομικής ταυτότητας, της ετερότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας, ως κοινωνική αξία και διαχρονική πρόκληση.

Παράλληλα, επιχειρεί να φέρει τους συγγραφείς σε ανοιχτή επικοινωνία κ ζωντανή επαφή με το κοινό καθώς στρέφει μια δέσμη φωτός στις ανθρώπινες σχέσεις, αναζητώντας νέους δρόμους αφήγησης, ανοίγοντας διάλογο με το σήμερα και ένα παράθυρο στη δημιουργική διαδικασία γραφής σύγχρονων θεατρικών έργων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ποικιλομορφία στη θεατρική γραφή οφείλει να αναφέρεται στην εκπροσώπηση και τη συμπερίληψη μιας σειράς φωνών και προσδοκιών στα θεατρικά έργα. Έργα που περιλαμβάνουν ζητήματα που αφορούν στο φύλο, τη σεξουαλικότητα, την εθνικότητα, την ηλικία, τις αναπηρίες, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και άλλες ταυτότητες. Επίσης, οι ιστορίες που αφηγούνται στη σκηνή να μην αφορούν μόνο την αναπαράσταση αλλά και τη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας, όπου οι ιστορίες και οι εμπειρίες όλων εκτιμώνται και εξυμνούνται.

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ 2

3) Πως μπορεί να συμμετέχει κάποιος στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής;
Τι είναι το one to one mentoring;

Κάθε χρόνο γίνεται μια ανοιχτή πρόσκληση κατάθεσης προσχεδίων θεατρικών έργων και στη συνέχεια ακολουθεί η αξιολόγηση αυτών από διακεκριμένους δραματουργούς καταλήγοντας στην επιλογή ενός συγκεκριμένου αριθμού συγγραφέων. Τέλος, μέσω ενός δημιουργικού εργαστηρίου θεατρικής γραφής, οι νέοι συγγραφείς ολοκληρώνουν τα θεατρικά τους κείμενα, βασιζόμενοι στη διαδικτυακή καθοδήγηση των δραματουργών σε ατομικό επίπεδο, επιχειρώντας να διευρύνουν τις συγγραφικές τους δεξιότητες, με δημιουργικές ζυμώσεις και πειραματισμούς σε τολμηρές και καινοτόμες προσεγγίσεις.

---

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"THE OUTREACH PROJECT 3"

"ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΑΦΗΓΗΣΕΩΝ"

10 ΝΕΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ / 10 ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΕΡΓΑ / 10 ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και οι Συνέργειες Πολιτισμού παρουσιάζουν το "OUTREACH PROJECT 3", μια μοναδική πρωτοβουλία που αναδεικνύει μια νέα γενιά θεατρικών συγγραφέων και επανατοποθετεί τη νεοελληνική δραματουργία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τα καίρια ζητήματα της διαφορετικότητας, της συμπερίληψης και της κοινωνικής αποδοχής.

Το “OUTREACH PROJECT” υποστηρίζει έμπρακτα τους νέους θεατρικούς συγγραφείς, συμβάλλοντας μέχρι σήμερα στην ολοκλήρωση και παρουσίαση στο κοινό δεκατεσσάρων πρωτότυπων θεατρικών έργων, που πραγματεύονται ζητήματα ρευστότητας φύλου και σεξουαλικότητας, σωματικών και ψυχολογικών προκλήσεων, εθνοπολιτισμικής ταυτότητας, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων και κοινωνικών ανισοτήτων.

Τα δέκα πρωτότυπα θεατρικά έργα του "OUTREACH PROJECT 3" που θα παρουσιαστούν στο Θέατρο VAULT στις 5, 7, 8, 12 και 14 Δεκεμβρίου 2023, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., με τη μορφή Θεατρικών Αναγνώσεων, ανοιχτών στο κοινό, είναι αποτέλεσμα του τρίμηνου δημιουργικού εργαστηρίου θεατρικής γραφής και του one to one mentoring, που προσφέρουν στους επιλεχθέντες νέους συγγραφείς, οι διεθνώς καταξιωμένοι δραματουργοί/συγγραφείς Βασίλης Κατσικονούρης, Νίνα Ράπη, Χαράλαμπος Γιάννου, Σοφία Καψούρου και Τηλέμαχος Τσαρδάκας, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Θεωνά.

Συγκεκριμένα, τα δέκα προσχέδια έργων που επελέγησαν ανάμεσα σε σαράντα προτάσεις νέων δημιουργών συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας σύγχρονης θεατρικής γραφής που αποσκοπεί στην κατάρριψη στερεοτύπων, προκαταλήψεων και φαινομένων που διαιωνίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον στιγματισμό, τις σεξιστικές και τις ρατσιστικές αντιλήψεις.

H δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης “Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας της Αθήνας – Open Social Net”, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ε.Π. “ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020” και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (κωδικός ΟΠΣ 5074888).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΝ

ΘΕΑΤΡΟ VAULT / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ‘23

Τρίτη 5/12

18:00 /19:00 Παπαδιόχος Βαγγέλης “Η μάσκα και ο καθρέφτης”
Σε μια αμερικανική μεγαλούπολη ο Μπρους Γκόλντμαν, διευθυντής μιας μονάδας σεξουαλικής αναμόρφωσης, αναλαμβάνει την περίπτωση του δεκαεπτάχρονου ομοφυλόφιλου Ντάνι και έρχεται σταδιακά σε σύγκρουση με τη δική του καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία διακινδυνεύοντας την επαγγελματική του θέση, τη συζυγική του ζωή και τη θέση του στην κοινωνία.

19:00/20:00 Παντελιά Μαρία “Λόβινγκ ... οut ! “
Τέσσερις άνθρωποι, δύο γενιές, μια ανάγκη. Σε έναν κόσμο που διαρκώς μιλά για αποδοχή πόσο εύκολα αποδεχόμαστε αυτούς που αγαπάμε; Δυο αδέρφια, ο Βασίλης κι ο Νίκος και δυο ξαδέρφια, ο Στέφανος κι η Άννα θα προσπαθήσουν να λύσουν το αίνιγμα. Κι ίσως βρουν αυτά που τους λείπουν!

Πέμπτη 7/12

18:00 /19:00 Εδιάρογλου Βίκυ “ Όταν ο κήπος μας ακούει”
Πόσο μπορεί ένας κοινόχρηστος χώρος να επηρεάσει τις σχέσεις ανθρώπων; Πόσο γνωρίζουμε πραγματικά τον γείτονά μας; Πόσο μας επηρεάζει τελικά αυτή η σχέση; Πέντε διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων εξελίσσονται στον κήπο μιας πολυκατοικίας. Πέντε ιστορίες που μπορεί και να μοιάζουν. Πέντε διαδρομές που μπορεί να ενώνονται κάπου στη μέση. Ίσως και όχι.

19:00/20:00 Γατσωτή Ευαγγελία “Ο Γιάννης το βούδι”
Ένα λαϊκό παραμύθι. Βουνά και νεράιδες. Θύτες και θύματα. Ένα λαϊκό παραμύθι, ίσως, όχι και τόσο παραμύθι. Μερικές λέξεις μόνο, κλεμμένες από δέντρα που μουρμουράνε. Μερικές λέξεις μόνο και ίσως, κάνα δυο αγκομαχητά.

Παρασκευή 8/12

18:00 /19:00 Δημόπουλος Σταύρος “Λιόβεργες”
Μήνας Νοέμβριος, ένα φθινόπωρο όχι σαν όλα τα όλα. Μια αγροτική οικογένεια με βασική ασχολία την παραγωγή λαδιού. Ο πατέρας πάντα απών αλλά και πάντα παρών γιατί όλα πρέπει να γίνουν όπως εκείνος τα ορίζει. Η Ελένη μαζί με τα δύο της παιδιά, τον Νίκο και τη Σοφία περνούν όλη τους τη μέρα στα χωράφια μαζεύοντας ελιές. Η άφιξη του νέου εργάτη Μάλεκ θα ξυπνήσει στους εφήβους την περιέργεια για το άγνωστο.

19:00/20:00 Ξένιος Νίκος “Το Δεντρόσπιτο”
Μετά την αποφυλάκισή του, ο Θωμάς επιστρέφει στο σπίτι του, όπου συναντά την κάθετη απόρριψη της συζύγου του. Η σύγκρουσή του μαζί της κορυφώνεται. Το ζευγάρι μαζί με τα τρία άλλα πρόσωπα του έργου έρχονται να ξαναζήσουν το έγκλημα που είχε διαδραματιστεί στο δεντρόσπιτο της αυλής, είκοσι δύο χρόνια πριν.

Τρίτη 12/12

18:00 /19:00 Σοφιανού Ειρήνη “Κοπράν”

Μια εξαφανισμένη για χρόνια μητέρα, τα τρία της παιδιά, η αποκλειστική της νοσοκόμα αλβανικής καταγωγής και μια πλαστική κούκλα του σεξ, βρέθηκαν απρόσμενα να συγκατοικούν, με τη ζωή τους να αλλάζει υπό το φως αποκαλύψεων, κρυμμένων μυστικών, επιθυμιών και καταπιεσμένων συναισθημάτων που ποτέ μέχρι τότε δεν εκφράστηκαν.

19:00/20:00 Πανουτσόπουλος Γιάννης “Ζωή χωρίς Κυριακή”
Μια πολύ δεμένη παρέα νεαρών ατόμων, δοκιμάζει τις αντοχές της με αφορμή ένα ασήμαντο περιστατικό που φέρνει στην επιφάνεια βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις. Οι σχέσεις θα κλονιστούν βαριά, θα μετεξελιχθούν είτε θα εξαλειφθούν, στον βωμό της αποτίναξης των στερεοτύπων με τα οποία μεγαλώσαμε. Πάντα στο προσκήνιο, ως κινητήρια δύναμη, ο έρωτας και οι υπαρξιακές αγωνίες των νέων ανθρώπων.

Πέμπτη 14/12

18:00 /19:00 Δουκουτσέλης Βαγγέλης “Κουνελότρυπα”
Δύο παιδιά, αποκομμένα από το κοινωνικό περιβάλλον. Η Ανθή, που έχει δύο μπαμπάδες και ο Φλορίν από την Ρουμανία, που έχει μία μαμά. Ανακαλύπτουν τον τέλειο τρόπο για να ξεφεύγουν από την σκοτεινή πραγματικότητα. Κάθε φορά που ‘’μπαίνουν’’ στην κουνελότρυπα όλα αλλάζουν. Όμως η Χώρα των Θαυμάτων πολύ γρήγορα γίνεται... Χώρα των Τραυμάτων.

19:00/20:00 Χατζηπροκοπίου Μάριος “Schrebermachine”
“Ποιος βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα να μείνει ένα σαλεμένο πλάσμα με ανδρική συμπεριφορά ή να γίνει γυναίκα και να βρει τα λογικά του και δεν διάλεξε το δεύτερο;“ Βασισμένο στα απομνημονεύματα του Daniel Paul Schreber, το έργο ιχνηλατεί τον αγώνα ενός όντος που νοσεί και δεν ιαίνεται. Αλλά αντιστέκεται στον Νόμο που τού έχει επιβληθεί: μεταμορφώνεται, κυοφορεί και γράφει.

Λόγω των περιορισμένων θέσεων
παρακαλούμε επικοινωνήστε για τις κρατήσεις σας
στο θέατρο VAULT με ελεύθερη είσοδο
213 0356472 / 6951832070 ( 11:00-14:00 & 17:00-21:00 )

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης:
“Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας της Αθήνας/Open Social Net”.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.