Συνέντευξη της Βασιλικής Μακρή στο Θέατρο.gr.

Συνέντευξη της Βασιλικής Μακρή στο Θέατρο.gr.

Συνέντευξη της Βασιλικής Μακρή στο Θέατρο.gr.

1) Καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό μας κοινό;

Καλησπέρα, ευχαριστώ από καρδιάς του Θέατρο.gr για τη φιλοξενία του. Είμαι η Βασιλική Μακρή, ηθοποιός. Είμαι απόφοιτος του τμήματος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμο Αθηνών και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης “Νέο Ελληνικό Θέατρο” του Γιώργου Αρμένη. Παρακολούθησα σεμινάρια συγγραφής και αφήγησης παραμυθιού και κουκλοθεάτρου με τον Στέλιο Πελασγό στο “Εργαστήρι Μαιρηβή”. Γεννήθηκα κι έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στο Τρέλεμποργκ της Σουηδίας, ενώ μετά επέστρεψα με την οικογένεια μου στην Ελλάδα, στην πόλη καταγωγής μου την όμορφη Καρδίτσα. Το 2004 δημιουργήσαμε με τον Παύλο Βησσαρίου τον Τέχνης Χώρο Θέατρο ‘Οψεις, στο οποίο έχουμε παρουσιάσει μέχρι τώρα πάνω από 100 παραγωγές σε Κεντρική και Παιδική Σκηνή, μένοντας πιστοί στο όραμά μας να κάνουμε θέατρο επαγγελματικά στην πόλη της Καρδίτσας, συνεργαζόμενοι με καλλιτέχνες από την περιοχή της Θεσσαλίας, την Αθήνα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα, διατηρούμε το Δημιουργικό Εργαστήρι Θεάτρου με τμήματα νηπίων-παιδικά-εφηβικά και ενηλίκων.

Βασω 1

2) Η Αδαμαντία του Παναγιώτη Μέντη σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη έρχεται από το Θέατρο Όψεις Καρδίτσας για πρώτη φορά στην Αθήνα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ για δύο παραστάσεις στις 20 και 21 Ιανουαρίου.

α) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη παράσταση;

Η “Αδαμαντία” του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη και μουσική Λουκά Θάνου, έκανε πρεμιέρα στις 15 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου ‘Οψεις, στην Καρδίτσα. Τα σκηνικά είναι του Παύλου Βησσαρίου, ενώ τα κοστούμια επιμελείται η Ευγενία Βησσαρίου. Τις φωτογραφίες & το video art ο Βασίλης Στάθης και την επικοινωνία-προβολή της παράστασης έχει αναλάβει η Νταίζη Λεμπέση. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους υπέροχους συντελεστές, που έδωσαν την ψυχή τους, για την εμπιστοσύνη, την αγάπη και τη στήριξή τους τόσο στο ανέβασμα της παράστασης, όσο και στο Θέατρο ‘Οψεις. Η “Αδαμαντία” είναι ένα έργο ιδιαίτερο, πολύ ανθρώπινο και γι’αυτό αγκαλιάστηκε από το θεατρόφιλο κοινό της περιοχής μας, αλλά κι από επισκέπτες που βρέθηκαν στην πόλη της Καρδίτσας την περίοδο των γιορτών. Πολλοί θεατές στο τέλος της παράστασης μας μιλούν γεμάτοι συγκίνηση, μας διηγούνται δικές τους ιστορίες, το πως ταυτίστηκαν με πρόσωπα ή γεγονότα του έργου, κάτι που φυσικά μας γεμίζει χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Ευχόμαστε η παράσταση να αγαπηθεί εξίσου κι από το κοινό της Αθήνας, το Σάββατο 20/1 στις 9.00μ.μ. & την Κυριακή 21/1 στις 8.00μ.μ. στο Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ.

β) Ποια ήταν η Αδαμαντία Χρυσάφη;

Πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο. Η Αδαμαντία, ήταν μια γυναίκα η οποία βίωσε πράγματα και καταστάσεις στην προσωπική της ζωή, παράλληλα με σημαντικά γεγονότα της ιστορίας και κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που συνέβαιναν σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Δίπλα σε όλα αυτά λοιπόν, παρακολουθούμε το πολύ ενδιαφέρον ταξίδι ζωής μιας γυναίκας από φτωχή οικογένεια, που παράτησε το σχολείο νωρίς και ξενιτεύτηκε απ’το όμορφο νησί της Λήμνου στην κοσμοπολίτικη Αθήνα, με σκοπό να μάθει ραπτική και να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Εκεί συνάντησε τον άντρα της, το Γιάννη, μια άκρως καλλιτεχνική φιγούρα, με τον οποίο μετακόμισαν μαζί στο Κάιρο της Αιγύπτου μετά το γάμο τους, όπου άνοιξαν το δικό τους μαγαζί. Μετά από 12 χρόνια που έζησε στο Κάιρο μετακομίζει με τα τρια της παιδιά στη Θεσσαλονίκη, χωρίς το σύζυγό της, που έμεινε στην Αίγυπτο και μεγαλώνει μόνη τα παιδιά με δουλειές που κάνει η ίδια και συμπλήρωμα τα εμβάσματα που τους στέλνει ο Γιάννης. Η επικοινωνία τους πλέον γίνεται μέσω γραμμάτων και τα “θέλω” της Αδαμαντίας μετατρέπονται σε “πρέπει”, μια ζωή γεμάτη από συμβάσεις και συμβιβασμούς. Την αληθινή ιστορία της γυναίκας αυτής έφερε με μαεστρία στο φως το συγγραφικό ταλέντο του Παναγιώτη Μέντη, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για δεύτερη φορά μετά το ανέβασμα του έργου του “Ρόζα” σε σκηνοθεσία Φώτη Αθανασίου Μακρή.

3) Ποιος είναι ο ρόλος σας;

Υποδύομαι την Αδαμαντία Χρυσάφη.

4) Ποιος είναι ο κεντρικός άξονας του έργου; Ποιο είναι το κύριο θέμα με το οποίο καταπιάνεται;

Ο κεντρικός άξονας του έργου είναι η ζωή της Αδαμαντίας Χρυσάφη σε παράλληλη δράση με τα γεγονότα της ιστορίας σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Η Ελλάδα μετά τον εμφύλιο, η Ελλάδα του Καραμανλή, της δικτατορίας, η Ελλάδα του Ανδρέα, παράλληλα με την Αίγυπτο του Νάσερ, του Σαντάτ, του Μουμπάρακ, τα γεγονότα στο Σουέζ, στην Κύπρο, ο πόλεμος των έξι ημερών, το Πολυτεχνείο.
Το κύριο γεγονός και η αφορμή για τη διήγηση όλων των παραπάνω, είναι η επερχόμενη συνάντηση της ηρωίδας με το σύζυγό της Γιάννη, μετά από πολλά χρόνια, ανήμερα της βάφτισης της εγγονής τους Αδαμαντίας της νεότερης. Η θεματική του έργου εστιάζει στις διαφορετικές εκφάνσεις και πλευρές της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, πάντα σε συνάρτηση με τα γεγονότα και τις καταστάσεις τις οποίες βιώνει η κεντρική ηρωίδα του έργου, ο ρόλος της σε σχέση με τους υπόλοιπους χαρακτήρες του έργου, η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, η διαρκής πάλη των “θέλω” να συμβαδίσουν με τα “πρέπει”, το συναίσθημα με τη λογική, η αγάπη με τη δύναμη της συνήθειας.

5) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Η αγάπη μου για τα βιβλία είναι μεγάλη, οπότε δυσκολεύομαι να σου απαντήσω. Ωστόσο, αν έπρεπε να διαλέξω ένα απ’όλα θα σου έλεγα το “Γράμματα σε ένα νέο ποιητή“ του Ράινερ Μαρία Ρίλκε, που είναι δώρο της αγαπημένης μου δασκάλας και σπουδαίας ηθοποιού Λυδίας Φωτοπούλου.
Αγαπημένα τραγούδια έχω δυο, το “Της ξενιτιάς” σε μουσική Μ.Θεοδωράκη & στίχους Ε.Θαλασσινού και το “Βρέχει στη φτωχογειτονιά” σε μουσική Μ.Θεοδωράκη & στίχους Τ.Λειβαδίτη και ερμηνεία του αείμνηστου Γρηγόρη Μπιθικώτση. Όσο για το αγαπημένο μου σημείο, στην πόλη που ζω και δραστηριοποιούμαι, είναι το Παυσίλυπον, που σημαίνει παύση της λύπης, ένα υπέροχο πάρκο στο κέντρο της Καρδίτσας, με δέντρα ψηλά, καταπράσινα, παγώνια να κυκλοφορούν ελεύθερα, ανέμελα γέλια παιδιών που παίζουν στην παιδική χαρά. Το Παυσίλυπον αποτελεί πνεύμονα αισιοδοξίας και ζωτικής ενέργειας για την πόλη και πολύ κοντά του βρίσκεται το Θέατρο ‘Οψεις στην οδό Γαρδικίου 8. Στην Αθήνα, αγαπημένα μου σημεία είναι η Πλάκα με τα γραφικά σοκάκια της και η Ακρόπολη, μέρη που βλέπω με διαφορετικό μάτι κάθε φορά που τα επισκέπτομαι λόγω της ενέργειας και του φωτός που εκπέμπουν, αλλά και της δύναμης που μου δίνουν να ονειρεύομαι.

6) Σχέδια για το μέλλον;

Στα άμεσα σχέδια μας είναι η περιοδεία της “Αδαμαντίας” σε περισσότερες σκηνές και πόλεις της Ελλάδας, η επανάληψη της παράστασης “Ασυμβίβαστη Ευτυχία” στην Αυλή του Θεάτρου ‘Οψεις, η επιλογή έργου για την Παιδική μας Σκηνή, οι καθιερωμένες παρουσιάσεις παραστάσεων του Δημιουργικού Εργαστηρίου Θεάτρου, το καλοκαιρινό εργαστήρι τεχνών “Summer Lab” και η πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους “KISFFO” (Karditsa International Short Film Festival), το οποίο αναβλήθηκε το Σεπτέμβρη λόγω του κυκλώνα Daniel, που προκάλεσε καταστροφές τόσο στο θέατρο μας στην Καρδίτσα, όσο και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Κλείνοντας, εύχομαι με την έλευση της νέας χρονιάς όλοι οι άνθρωποι να έχουν στη ζωή τους υγεία, αγάπη, φώς, όνειρα κι ελευθερία και όλα θα τα καταφέρουν.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.