Συνέντευξη της Μάγδας Κατσιπάνου στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη της Μάγδας Κατσιπάνου στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη της Μάγδας Κατσιπάνου στο θεατρο.gr.

Καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό μας κοινό;

Ονομάζομαι Μάγδα Κατσιπάνου και είμαι επαγγελματίας ηθοποιός και μουσικός. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι κυρίως στο χώρο του θεάτρου, αλλά και της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Vault Theatre Plus η παράσταση "Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη", σε κείμενο και σκηνοθεσία Περικλή Μοσχολιδάκη, επιστρέφει στο θέατρο Eν Αθήναις. Από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, και κάθε Τετάρτη στις 8μ.μ. και Πέμπτη στις 9μ.μ., για περιορισμένες παραστάσεις.. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το συγγραφέα και για την παράσταση;

Ο Περικλής Μοσχολιδάκης, είναι ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης της παράστασής μας. Η γνωριμία μου με τον Περικλή ξεκίνησε από τότε που ήμουν στην δραματική σχολή, ήταν δάσκαλός μου στα μαθήματα Αρχαίο Δράμα και Αγωγή του Λόγου. Στο πρόσωπό του έτρεφα μεγάλη εκτίμηση και θαυμασμό και είχα την ευκαιρία να δουλέψω μαζί του στις πρώτες θεατρικές παραστάσεις που κάναμε με πολύ μεράκι, όσο ήμουν ακόμη στη σχολή. Η συνεργασία μας αυτή πέρασε σε επαγγελματικό επίπεδο, όταν μου έκανε την πρόταση να ενσαρκώσω το ρόλο της ηρωίδας του, της μητέρας του Διονυσίου Σολωμού, Αγγελικής Νίκλη, ένα έργο που έγραψε στο πλαίσιο του project, ‘’ Ο Γιός μου’’, εμπνευστής και δημιουργός του οποίου ήταν ο Δημήτρης Καρατζιάς. Η παράστασή μας λοιπόν περιγράφει τη ζωή της μητέρας του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, μια ζωή πολυτάραχη, γεμάτη πίκρες, λύπες, θάνατο, απόρριψη, προδοσία, διαπόμπευση, απαξίωση, μια ζωή που έμελλε να στιγματιστεί με σκληρό τρόπο, αφού γέννησε και ανέθρεψε τον ποιητή που έδωσε φωνή σε έναν ολόκληρο λαό και που η σχέση λατρείας, αγάπης αλλά και μίσους, σημάδεψε καθοριστικά τη ζωή και το έργο του. Για εμένα , η ενσάρκωση της συγκεκριμένης μητέρας, ήταν μια μεγάλη πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη, καθώς μιλάμε για τη μάνα του εθνικού μας ποιητή, που μέσα από ιστορικές πηγές και αρχεία μαθαίνουμε ότι πέρασε φτώχια, εξαθλίωση, σωματική και ψυχική κακοποίηση, δημόσιο εξευτελισμό, προδοσία, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τίποτα από την ίδια, πώς ένιωθε, πώς τα βίωνε όλα αυτά, πώς έζησε ως μαντενούτα του Κόντε Νικολάου Σολωμού. Ο Περικλής, μέσα από το κείμενό του, ζωντανεύει τον ψυχισμό αυτής της γυναίκας και την παρουσιάζει, δυο χρόνια μετά το θάνατο του Διονυσίου, να κάνει ένα απολογισμό της ζωής της, μια κατάθεση ψυχής, περιμένοντας στο τέλος την εκπλήρωση, την τελική κάθαρση, τη συγχώρεση.

β) Τι σημαίνει η λέξη μαντενούτα;

Μαντενούτα ονομαζόταν η μετρέσσα, η ερωμένη και κυρίως η σπιτωμένη ερωμένη, που αναλάμβανε να συντηρεί κάποιος εύπορος οικογενειάρχης αστός. Προέρχεται από την ιταλική λέξη mantenuta, που κατά λέξη σημαίνει ‘’αυτή που συντηρείται’’. Σκοπός της απόκτησης αυτών των νεαρών κοριτσιών από τους πλούσιους αφέντες, ήταν η γέννηση τέκνων και δη αγοριών κληρονόμων. Ήταν ένας θεσμός επιτρεπτός, νόμιμος από το βενετσιάνικο νόμο, που επιτρεπόταν σε όλα τα Επτάνησα της εποχής εκείνης.

Ποια ήταν η σχέση του Σολωμού με άλλους σημαντικούς ποιητές ή πνευματικούς συνοδοιπόρους της εποχής του;

Ο Διονύσιος Σολωμός, λόγω της οικονομικής του κατάστασης, γιος του Κόντε Νικολάου Σολωμού, πλούσιου και εύπορου άρχοντα της εποχής εκείνης, είχε τη δυνατότητα να μορφωθεί αρχικά από τον οικοδιδάσκαλο, τον καθολικό αβά Σάντο Ρόσι, ο οποίος αποτέλεσε για τον ίδιο πρώτη έμπνευση και επιρροή, καθώς τον συνόδευσε ως 10χρονο μαθητή στη Βενετία και στην Κρεμόνα, για τις βασικές του σπουδές, τις οποίες συνέχισε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβία. Στην Ιταλία συναναστράφηκε σημαντικούς ποιητές του νεοκλασικισμού και του ανερχόμενου τότε ρεύματος του Ρομαντισμού. Με την επιστροφή του στη Ζάκυνθο το 1818, βρήκε έναν κύκλο από ανθρώπους με ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, με τους οποίους γρήγορα ανέπτυξε φιλική σχέση. Οι σημαντικότεροι από αυτούς ήταν ο Αντώνιος Μάτεσης, συγγραφέας του ‘’ Βασιλικού ‘’ , ο Γεώργιος Τερτσέτης, ο Διονύσιος Ταγιαπιέρας κ.α. Παράλληλα με τα ιταλικά ποιήματα, άρχισε να καταβάλει προσπάθεια να γράψει και στα ελληνικά. Σημαντική επιρροή για τη στροφή του προς τη συγγραφή στην ελληνική γλώσσα, θεωρείται η συνάντησή του το 1822 με τον Σπυρίδωνα Τρικούπη. Στην Κέρκυρα επίσης, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός κύκλου θαυμαστών και ποιητών με προοδευτικές και φιλελεύθερες ιδέες, όπως οι: Νικόλαος Μάντζαρος, Ιωάννης και Σπυρίδων Ζαμπέλιος, Ανδρέας Μουστοξύδης, Ιάκωβος Πολυλάς, Γεράσιμος Μαρκοράς κ.α. Οι Πολυλάς, Τυπάλδος και Μαρκοράς μάλιστα, ήταν και μαθητές του Σολωμού, που συγκροτούν το κύκλο των ‘’ σολωμικών ‘’ ποιητών, από τον οποίο μάλιστα, αρχίζει η ποιητική άνοδος της ελληνικής ποίησης.

FB IMG 1707040851985

Πόσο επηρέασε τη ζωή και το έργο του Σολωμού η τραγική ιστορία με την μητέρα του;

Την περίοδο 1833-1838, η ζωή του εθνικού μας ποιητή συνταράχθηκε από μια σειρά δίκες, με τις οποίες ο ετεροθαλής αδερφός του Γιάννης Λεονταράκης , από την πλευρά της μητέρα του, που απέκτησε μετά τον δεύτερό της γάμο με τον Μανώλη Λεονταράκη, διεκδικούσε τμήμα της πατρικής περιουσίας, με το επιχείρημα ότι ήταν και αυτός τέκνο του Κόντε Νικόλαου Σολωμού, αφού η μητέρα του ήταν έγκυος πριν το θάνατό του. Η δικαστική αυτή διαμάχη οδήγησε στην αποξένωση του Σολωμού από την μητέρα του , αφού η ίδια επέλεξε στο δικαστήριο, να πάρει το μέρος του Γιάννη και η απόφασή της αυτή, συντάραξε τον ποιητή, επειδή την υπεραγαπούσε και όλο αυτό επηρέασε πολύ τον ψυχισμό του, οδηγώντας τον στην απομόνωση και στον αλκοολισμό. Ο αλκοολισμός του εξάλλου, φαίνεται να εξηγεί τον ολοένα και πιο θραυσματικό χαρακτήρα της ποίησής του, η οποία βέβαια εξακολουθεί να δίνει σημαντικούς καρπούς, μέσα από τα έργα του ‘’ Κρητικός’’, ‘’ Ελεύθεροι Πολιορκημένοι’’ και ‘’Πόρφυρας’’.

Έχετε βραβευθεί με το Έπαθλο ‘’Κατίνα Παξινού’’ των Κορφιάτικων Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, για την ερμηνεία σας στο μονόλογο ‘’ Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη’’. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτή τη διάκριση;

Η παράστασή μας παιζόταν για τρία περίπου χρόνια στον Πολυχώρο Vault και στο διάστημα αυτό, μας τίμησαν πολλοί θεατές, από το χώρο της τέχνης και την δημοσιογραφίας, αλλά και απλοί λάτρεις του θεάτρου που αγάπησαν και αγκάλιασαν την παράστασή μας και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό. Ο πρόεδρος και δημιουργός των Κορφιάτικων Βραβείων της Ακαδημίας Τέχνης, κος Μουζακίτης, με τίμησε με το έπαθλο ‘’Κατίνα Παξινού’’, κάτι που για εμένα, ως πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιό, η διάκριση αυτή , ήταν μεγάλη τιμή και τη δέχτηκα με πολύ χαρά, αλλά παράλληλα και μεγάλη ευθύνη απέναντι σε όλο αυτό το κοινό, που όφειλα να συνεχίσω το θεατρικό μου δρόμο, προκειμένου να ικανοποιήσω τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του και να του μεταφέρω όλα αυτά τα συναισθήματα , όλες αυτές τις εικόνες της παράστασής μας, με ήθος και σεβασμό.

FB IMG 1707040859570

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Βιβλίο: Φτωχή Μάργκο, Σώτη Τριανταφύλλου.

Τραγούδι: Caro Emerald, ‘’ That Man’’.

Σημείο της πόλης: Περπάτημα στην Πλάκα και στα μαγευτικά Αναφιώτικα σοκάκια.

Σχέδια για το μέλλον;

Να συνεχίσω να εργάζομαι και να εκφράζομαι στο χώρο της Υποκριτικής Τέχνης, που τόσο αγαπώ και λατρεύω και να έχω, μέσα από ωραίες ευκαιρίες και όμορφες συνεργασίες, τη δυνατότητα να κοινωνώ όλο αυτό με το κοινό, με ήθος, σεβασμό και ωριμότητα, δίνοντάς μου και την ευκαιρία να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.