Συνέντευξη της σκηνοθέτιδας και ηθοποιού Μαργαρίτας Αμαραντίδη με αφορμή την παράσταση «ΖΗΤΩ τα λαϊκά κορίτσια!»

Συνέντευξη της σκηνοθέτιδας και ηθοποιού Μαργαρίτας Αμαραντίδη με αφορμή την παράσταση «ΖΗΤΩ τα λαϊκά κορίτσια!»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γράφτηκε από  Χρύσα Κοκκίνου Φεβρουάριος 21 2026 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

1. Με δεδομένη την πορεία σου στο θέατρο και τη σκηνοθεσία, ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όταν καλείσαι να υπηρετήσεις μια παράσταση που συνδυάζει τραγούδι, κίνηση, υποκριτική και ζωντανή αλληλεπίδραση με το κοινό;

Όταν υπάρχει τραγούδι, κίνηση, υποκριτική και επικοινωνία, σίγουρα βρίσκομαι στο φυσικό μου στοιχείο. Όταν όλα αυτά μάλιστα γίνονται παράσταση, τότε σίγουρα βρίσκομαι στον φυσικό μου χώρο. Η πρόκληση είναι όλα αυτά να γίνουν τέχνη και να συγκινήσουν και το κοινό, όχι μόνο εμένα. Πραγματικά για μένα αυτός είναι ο στόχος: να κάνω τους ανθρώπους να γελάσουν και να σκεφτούν, ή ακόμα να ζήσουν κάτι «μαγικό». Είτε είμαι στη σκηνή, είτε όχι, τότε νιώθω μόνο ότι πέτυχα κάτι ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης.

2.Τι σημαίνει για εσένα να συμμετέχεις σε ένα έργο όπου η γυναικεία παρουσία δεν είναι απλώς ερμηνευτική, αλλά δομικό στοιχείο της αφήγησης;

Σημαίνει ακραία επικινδυνότητα, μεγάλη ευθύνη και κάλεσμα για ευαισθησία μεγατόνων. Και φυσικά έφορο έδαφος για χαριτωμένο αυτοσαρκασμό!

Messenger creation AD4E051A 4572 45BD 90E0 6B67F8F82BEB

3. Ο όρος «λαϊκό κορίτσι» κουβαλά κοινωνικά στερεότυπα και φορτίσεις. Πώς τον προσεγγίζετε ερμηνευτικά χωρίς να αναπαράγετε κλισέ;

Με τεράστια έγνοια και ανάγκη να αποφύγουμε τα στερεότυπα και τα κλισέ, αποφασίσαμε στην μουσική μας παράσταση να μην εξομαλύνουμε τα ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά της καθεμιάς μας, παρότι εμφανιζόμαστε υπό το γενικόλογο χαριτολόγημα του Παντελή «Λαϊκά Κορίτσια». Ενώσαμε τις διαφορετικές μας προσωπικότητες και τις ξεχωριστές μας καλλιτεχνικές καταβολές, προς έναν κοινό στόχο, αλλά διατηρώντας όλους «χυμούς» και τα «αλατοπίπερα» μας η καθεμία ξεχωριστά. Θα το δείτε, τα «Λαϊκά Κορίτσια» δεν είναι χορεύτριες, αλλά είναι χορευταρούδες, όπως λέει κι ο Παντελής. Αυτό είναι όλο το σκεπτικό στα λαϊκά μας κορίτσια, τη ζούνε τη στιγμή, χαίρονται τη ζωή και αφήνουν το κεφάλι τους ήσυχο από βαθμολογίες και αναμετρήσεις. Και το πιο βασικό, θέλουν να σε κάνουν να νιώσεις καλά, όχι να σου το παίξουν «ιστορία», ούτε να σε κρίνουν.

 Screenshot 20260221 184428 Gallery

4. Όταν το κοινό συμμετέχει ενεργά, η παράσταση αλλάζει ρυθμό και δυναμική. Πώς διαχειρίζεσαι αυτή την απρόβλεπτη διάσταση επί σκηνής; Νιώθεις ότι κάθε βράδυ είναι μια διαφορετική παράσταση; Υπάρχει μια στιγμή αλληλεπίδρασης με το κοινό που να θυμάσαι ιδιαίτερα;

Μα φυσικά, κάθε βράδυ η παράσταση είναι μία διαφορετική εμπειρία, διότι πάντα τη διατρέχει κάτι το απρόβλεπτο. Πόσο μάλλον όταν αλληλεπιδράς με το κοινό. Αυτό το απρόβλεπτο είναι το άγγιγμα του Θεού για μένα , είναι αυτό που καμία φαντασία δε μπορεί να φτάσει, είναι ο χώρος που συμβαίνουν τα θαύματα! Η παράσταση είναι όλη η ανθρώπινη μας προσπάθεια, να προκαλέσουμε αυτή τη θεϊκή συνωμοσία, αυτή τη στιγμή που μας αφήνει όλους έκπληκτους. Που μας βγάζει από την πλήξη δηλαδή. Είναι η στιγμή που κοινό και καλλιτέχνες γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της ίδιας δημιουργικής γέννας. Εκεί κοινό και καλλιτέχνες γίνονται ένα. Σαν παιδιά που παίζουν στο ίδιο παιχνίδι. Και υπάρχουν αρκετές τέτοιες στιγμές που πραγματικά μου έχουν μείνει αξέχαστες, γιατί εκεί μέσα ξυπνά ο πιο αθώος μου εαυτός, το παιδί που είχα ξεχάσει.

Ιnfo
Παιζοτραγουδούν και χορεύουν:
Παντελής Αμπαζής: τραγούδι, κιθάρα, kazoo
Σπύρος Βαϊγκούσης: πιάνο, πλήκτρα, φωνητικά
Vago Cuervo: τύμπανα, κρουστά

Ο θρυλικός θηλυκός θίασος: “Zήτω τα Λαϊκά Κορίτσια!”
Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Καρολίνα Γιαννακοπούλου
Bασιλική Σαμαρτζή
Nadi Raj

Κείμενα, πρωτότυπα τραγούδια, μουσική επιμέλεια, σκηνοθεσία:
Παντελής Αμπαζής
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Διδασκαλία φωνητικών: Καρολίνα Γιαννακοπούλου

Παραστάσεις
Σάββατα 21 και 28 Φεβρουαρίου στις 22.00

Συντελεστές:
Επιμέλεια Ήχου και Φωτισμού: Στέφανος Ανδριτσόπουλος


Φωτογραφίες της Μαργαρίτας Αμαραντίδη:

-Γιάννης Παρασύρης (πορτρέτο)

-Ελευθερία Σακαρέλη (φωτογραφίες παράστασης-ομαδική και ολόσωμη)


Σχεδιασμός Αφίσας: Σωτηρία Μπράμου
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Ελευθερία Σακαρέλη

Εισιτήρια: 15€
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/gr-el/tickets/music/zito-ta-laika-koritsia-pantelis-ampazis/ 

THEATRE OF THE NO: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 3, Αθήνα Ι 6946851001
Website & Social Media: TheatreoftheNO I Facebook I Instagram

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner Ελευσίνια Μυστίρια Φεστιβαλ Ηλιουπολης 1

« Απρίλιος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.