Συνέντευξη  της θεατρικής ομάδας ''ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ''  στο θεατρο.gr , με αφορμή την παράσταση "Κατανόησε με ή σε καταβροχθίζω " στο Θέατρο  ''Vault''.

Συνέντευξη της θεατρικής ομάδας ''ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ'' στο θεατρο.gr , με αφορμή την παράσταση "Κατανόησε με ή σε καταβροχθίζω " στο Θέατρο ''Vault''.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γράφτηκε από  Χρύσα Κοκκίνου Φεβρουάριος 10 2020 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Θα μας πείτε λίγα λόγια για την ομάδα Ανδρομέδα; Πως δημιουργήθηκε, ποια είναι τα μέλη της κλπ. Όταν ακούτε τη λέξη θέατρο τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Πως σκιαγραφείτε τον '' εαυτό σας ως ηθοποιό '' και τη σχέση του με τον κόσμο του θεάτρου; Ποια αφορμή σας γέννησε την επιθυμία της υποκριτικής; Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως «θεατή» και τι ως «ηθοποιό»;

Αναστασία Τσούτση: Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα δημιουργήθηκε από τέσσερις γυναίκες, τη Φανή, την Αναστασία, τη Σοφία και τη Ντίνα, από την ανάγκη μας να μιλήσουμε μέσω της υποκριτικής τέχνης, την οποία σπουδάσαμε, για σύγχρονα παγκόσμια ζητήματα που μας αφορούν ως πολίτες της κοινωνίας.

Ντίνα Κούκου: Προσωπικά ως ηθοποιός δεν μπορώ να σκιαγραφήσω τον εαυτό μου ακόμα, διότι ακόμα μαθαίνω, αποκτώ εμπειρίες και γνώσεις, είμαι νέα στον χώρο του θεάτρου. Η επιθυμία μου όμως να ασχοληθώ με την υποκριτική προέκυψε από μια βαθύτερη ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας που είχα από μικρή.

Αντώνης Καραθανασόπουλος: Το θέατρο είναι συναρπαστικό από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, είτε ως θεατής, είτε ως ηθοποιός, είτε ως τεχνίτης για το στήσιμο μιας παράστασης, είτε ως σκηνογράφος κλπ. Είναι μια ιεροτελεστία που θέλει πολλούς ανθρώπους με ανοιχτές καρδιές και μυαλά!

 

 

 YT

 

 

Φέτος συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση ''Κατανόησε με ή σε καταβροχθίζω'' , σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη . Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο. α) Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του έργου; β) Πόσο σας αγγίζει το θέμα αυτό και πως προσεγγίσατε το συγκεκριμένο έργο;  γ) Ποια ιστορία από αυτές που εξιστορείτε σας συγκλόνισε περισσότερο; δ)Τι συμβολίζουν τα ξυρισμένα, κοντοκουρεμένα κεφάλια των γυναικών ηθοποιών της παράστασης; Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η προετοιμασία για την παράσταση;

Γιάννης Τριαντάκης: α)το έργο βασίζεται σε μαρτυρίες παιδιών από όλο τον κόσμο, και μιλάει για διαφορετικές μορφές κακοποίησής τους και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Σοφία Ρούβα: β) Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και δεν γίνεται να σε αφήσει αδιάφορο. Μέσα από την έρευνα ήρθαμε αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με την, εν μέρη, αθλιότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε. Προσεγγίσαμε τις μαρτυρίες των παιδιών με απέραντο σεβασμό, αλήθεια και σοβαρότητα.

Δημήτρης Μακρής: γ) Φυσικά όλες οι μαρτυρίες είναι αληθινές και όλες εξίσου συγκλονιστικές. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια, όμως, εμένα προσωπικά με συγκλόνισαν περισσότερο απ’ όλα, οι ιστορίες των παιδιών στρατιωτών, γιατί ήταν μια κατηγορία για την οποία, ντρέπομαι, αλλά δεν γνώριζα καθόλου ότι υπάρχει στις μέρες μας. Από όταν ασχολήθηκα με το έργο βλέπω ειδήσεις και άρθρα συνεχώς για τη Βιρμανία, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο καιρό ήταν γύρω μου και απλά τα αγνοούσα.

Αναστασία Τσούτση: δ) Συμβολίζουν την απόφαση να απαρνηθεί κανείς την κοινωνική του ταυτότητα και τάξη, την σεξουαλική του ταυτότητα, την εικόνα του, για να γίνει «δευτεραγωνιστής», να φύγει από το επίκεντρο αυτός και ο εγωισμός του και να αφήσει «χώρο» για να ακουστούν οι φωνές των παιδιών. Αυτός είναι και ο στόχος μας.

 

Πως συλλέξατε τις μαρτυρίες των παιδιών απ’ όλον τον κόσμο για την κακοποίησή τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους; Πόσος καιρός έρευνας και εργασίας χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε τα κείμενα της παράστασης; Και πως γεννήθηκε η ιδέα γι' αυτή την παράσταση; Θα μας πείτε και λίγα λόγια για τις κούκλες;

Σοφία Ρούβα: Την ιδέα να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα την έδωσε ο Κοραής Δαμάτης, ο σκηνοθέτης της παράστασης, στην ομάδα Ανδρομέδα και έτσι ξεκινήσαμε όλοι μαζί την έρευνά μας. Η έρευνα ήταν πολύμηνη. Από κοινού με τον σκηνοθέτη, αντλήσαμε πληροφορίες και μαρτυρίες από βιβλία, ντοκιμαντέρ, δημοσιεύματα της UNESCO, της Διεθνούς Αμνηστίας, της UNICEF και άλλους οργανισμούς. Έπειτα ο Κοραής έκανε την τελική επιλογή και σύνθεση των κειμένων και ξεκινήσαμε τις πρόβες μας, κατά την διάρκεια της οποίας η έρευνά μας συνεχιζόταν ώστε να αποδοθεί αρτιότερα το περιεχόμενο.

Φανή Γρύλλη: Οι κούκλες δημιουργήθηκαν από την Ελένη Σουμή, υπό την καθοδήγηση του Κοραή, και σκοπός τους ήταν η μεταφορά των παιδιών, καθώς και του παιδικού στοιχείου γενικότερα, στην παράσταση. Οι ηθοποιοί στην παράστασή μας λειτουργούμε ως ένα σύνολο, μια κοινή ομάδα, που ο ένας δεν ξεχωρίζει από τον άλλο, παρά μόνο όταν φοράει την κούκλα ή την μάσκα του ρόλου.

 

 YU

 

Ποια κατά την γνώμη σας, είναι η ιστορική διάσταση και η σύγχρονη ιστορική εξέλιξη των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο; Και κατά πόσο θεωρείτε ότι η Διεθνής Σύμβαση του 1989 για τα Δικαιώματα του Παιδιού τηρείται

Ντίνα Κούκου: Μέχρι πολύ πρόσφατα τα παιδιά δεν ζούσαν την παιδικότητά τους, δεν είχαν τα ενδιάμεσα στάδια προς την ενηλικίωση, φέρονταν από τα πέντε τους χρόνια σαν ενήλικες επειδή η κοινωνία τα ‘‘φόρτωνε’’ με τις ίδιες υποχρεώσεις ενός ενήλικα. Μετά την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης, προστέθηκε επισήμως το ηλικιακό όριο των 18 ετών μεταξύ ανηλίκων και ενηλίκων. Ωστόσο, δυστυχώς στην πράξη τα πράγματα χωλαίνουν. Κατά γενική ομολογία, οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών είναι καλύτερες, όμως οι εξαιρέσεις της καταπάτησης των δικαιωμάτων τους εξακολουθούν να είναι άπειρες, παρά την υπογραφή της Σύμβασης.

Φανή Γρύλλη: Υπάρχουν άνθρωποι, οργανισμοί, που μάχονται ενάντια σε αυτό, αλλά δυστυχώς, χωρίς την ανάλογη κρατική μέριμνα, πολλά πράγματα δεν μπορούν να επιτευχθούν.

 

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πει.... “Στο μέλλον θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στα παιδιά μας όχι τόσο για τις άσχημες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών”... Πόσο κάνουμε τα στραβά μάτια θεωρείτε στην παιδική εκμετάλλευση, βία, παράνομη εργασία κλπ. κλπ.; Και πότε θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουμε γι' αυτό;

Γιάννης Τριαντάκης: Πολύ. Στην εποχή της πληροφορίας δεν μπορεί να επικαλεστεί κάποιος πως δεν ήξερε, πως δεν ξέρει...

Αντώνης Καραθανασόπουλος: Κάνουμε τα στραβά μάτια καθημερινά, όλοι μας. Θεωρούμε πρώτα απ’ όλα ότι «δεν είναι δική μας δουλειά». Ή πιστεύουμε ότι κακοποίηση είναι μόνο όταν κάποιος χτυπά κάποιον. Ήδη λογοδοτούμε και πιστεύω πως είναι καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας

Δημήτρης Μακρής: ...κι άλλες φορές δεν θέλουμε να «μπλέξουμε»… Πολλές φορές κάνουμε τα στραβά μάτια γιατί στην τελική ένα ρούχο φτιαγμένο από παιδικά χέρια στο Μπαγκλαντές κοστίζει λιγότερο. Στον μόνο που έχουμε να λογοδοτήσουμε είναι στον εαυτό μας. Το να κάνουμε τα στραβά μάτια δεν είναι αδίκημα ποινικό, αλλά ηθικό. Το πότε θα νιώσει ο καθένας την ανάγκη και το αν θα τη νιώσει ποτέ, είναι θέμα προσωπικό.

 

 ER

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη.

Φανή Γρύλλη: Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι το "Πες στη Μορφίνη, ακόμα την ψάχνω" της Νικόλ Ρούσσου, ένα τραγούδι που ακούω πολύ αυτό το διάστημα είναι το "Smokey Taboo" από CocoRosie και αγαπημένο σημείο της πόλης είναι ένα συγκεκριμένο μπαλκόνι στα βόρεια.

Aντώνης Καραθανασόπουλος: Αγαπημένο βιβλίο το «Όνομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο, αγαπημένο τραγούδι το «Into the Void» των Black Sabbath, και αγαπημένο μέρος της πόλης η Πλάκα.

Ντίνα Κούκου: Λατρεύω πολλά βιβλία, αν μπορούσα, όμως, να διακρίνω κάποιο βιβλίο θα ήταν η «Στοιχειώδης Αισθητική» του Β. Ραφαηλίδη από την ελληνική λογοτεχνία και η «Μεταμόρφωση» του Κάφκα από την ξένη λογοτεχνία. Ένα τραγούδι που αγαπώ καθώς το έχω συνδέσει με μια βαθιά προσωπική μου στιγμή, είναι το «Into my arms» του Nick Cave. To αγαπημένο μου σημείο στην πόλη- θα γίνω γραφική πολύ- είναι το Θησείο. Λατρεύω να περπατάω στο Θησείο με έναν καφέ στο χέρι, με ξεκουράζει!

Δημήτρης Μακρής: Αγαπημένο βιβλίο «Το άρωμα του ονείρου» του Τομ Ρόμπινς. Αγαπημένο Τραγούδι δεν μπορώ να διαλέξω, έχουν όλα μια θέση στην καρδιά μου. Αγαπημένο σημείο της πόλης τα σοκάκια της Πλάκας. Εκεί καταφεύγω στις δύσκολες στιγμές μου.

Σοφία Ρούβα: Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι «Το καλοκαίρι» του Αλμπέρ Καμύ, Ένα τραγούδι που μου αρέσει πολύ είναι το «She’s A Rainbow» των Rolling Stones. Το αγαπημένο μου σημείο στην πόλη είναι στο αστεροσκοπείο, πάνω από το Θησείο.

Γιάννης Τριαντάκης: Μου αρέσει να διαβάζω ιστορίες του Πόε ή του Χένρι Τζέιμς ενώ ακούω συνεχώς και σχεδόν εξαρτημένα το «Six feet underground» του Parov Stelar περπατώντας την Διονυσίου Αρεοπαγίτου


Αναστασία Τσούτση: Βιβλία αγαπώ πολλά, ένα όμως που διαβάζω ξανά και ξανά είναι «Η Προσδοκία» του Νοβάλις. Τραγούδια...αυτή την περίοδο ξεχωρίζω το «Underworld» του Khaled Mouzanar από την ταινία Capernaum, και το αγαπημένο μου σημείο της πόλης είναι το κέντρο της Αθήνας με τα στενά του και τα μικρά μαγαζιά.

 

Πέρα από τις συναντήσεις μας στο Vault κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

Αναστασία Τσούτση: Με την Ανδρομέδα βρισκόμαστε ακόμα σε έρευνα για την επόμενη δουλειά μας. Υπάρχουν πολλά σχέδια...

Σοφία Ρούβα: ...ένα-ένα και όλα θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Αντώνης Καραθανασόπουλους: Αυτή τη στιγμή παίζω στον «Άνθρωπο Ελέφαντα» του Πόμερανς, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη στο Vault. Παράλληλα αυτή την περίοδο γράφω πρωτότυπη μουσική για την θεατρική παράσταση «Kuro» που θα κάνει πρεμιέρα τέλος Γενάρη στο θέατρο ΠΚ και το καλοκαίρι αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας μου, των «Rollin’ Dice».

Δημήτρης Μακρής: Δεν έχω κάποια άμεσα σχέδια θεατρικά για αυτή τη σεζόν. Ετοιμάζονται κάποια μουσικά live με το συγκρότημά μου, τους «Mind Departure», τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Γιάννης Τριαντάκης: Αυτή την περίοδο είμαι σε πρόβες με την «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ που θα κάνει πρεμιέρα αρχές Φεβρουαρίου στο θέατρο Αθηναική Σκηνή, ενώ παράλληλα είμαι και στα γυρίσματα με μια ταινία που πρόκειται να προβληθεί το 2021.

 

 GT

 

 

Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr .

Φανή Γρύλλη: Σας ευχαριστούμε για την όμορφη ευκαιρία που μας δώσατε να μιλήσουμε για τη δουλειά μας...

Ντίνα Κούκου: ...να έχετε μια υπέροχη χρονιά, να συνεχίσετε να αγαπάτε και να στηρίζετε το θέατρο και τους ανθρώπους του...

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Αύγουστος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.