Διαβάσαμε και σχολιάζουμε: το βιβλίο "Μνήμη χρυσόψαρου: μικρές χιουμοριστικές υπενθυμίσεις" της Αγγελικής Λάλου.

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε: το βιβλίο "Μνήμη χρυσόψαρου: μικρές χιουμοριστικές υπενθυμίσεις" της Αγγελικής Λάλου.

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε: το βιβλίο "Μνήμη χρυσόψαρου: μικρές χιουμοριστικές υπενθυμίσεις" της Αγγελικής Λάλου.

Οι εκδόσεις Φίλντισι, με πολύ μεράκι και αγάπη γι' αυτό που κάνουν, κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνουν πολύ γνωστές και αγαπητές στο χώρο του βιβλίου. Είναι πάντα πρωτοπόρες και εκλεκτικές στην επιλογή των συγγραφέων που συνεργάζονται. Μας εξέπληξαν ευχάριστα λοιπόν, για άλλη μια φορά με το βιβλίο "Μνήμη χρυσόψαρου: μικρές χιουμοριστικές υπενθυμίσεις" της Αγγελικής Λάλου.

Ένα ιδιαίτερο, έξυπνο κι ευχάριστο βιβλίο που με στοχαστικό λυρισμό μας παρουσιάζει δεξιοτεχνικά μια σειρά από ερωταπαντήσεις ενός ασθενή στο ψυχολόγο του. Με τον ασθενή μπορεί να ταυτιζόμαστε  εμείς οι ίδιοι ή κάποιος άλλος. Στο ρόλο του εξομολογητή ή ψυχολόγου βρίσκεται ένα ψαράκι μέσα σε μια γυάλα που απαντά σε όλες τις ερωτήσεις του ασθενούς. Ο καθένας μας μπορεί να βρει τον εαυτό του και στους δυο ρόλους, και να αναγνωρίσει στιγμές της ζωής του ή/και πράγματα που έχει αναρωτηθεί ή έχει απαντήσει σε άλλους. Ένα βιβλίο που από το ξεφύλλισμα του κ μόνο με έκανε να χαμογελάσω. Μικρές αστείες, χαριτωμένες, στιχομυθίες που πολλές φορές μπορεί να κάνουμε κ με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η συγγραφέας, όπως μας εξομολογήθηκε και στην αποκλειστική συνέντευξη που μας έδωσε, από μικρή βρήκε καταφύγιο στα βιβλία, τις ιστορίες και τη δύναμη της φαντασίας. Έχει εκδώσει τρία παραμύθια κι ένα εφηβικό μυθιστόρημα. Το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη της απόπειρα να πλησιάσει το πιο ενήλικο κοινό.

Η κοινωνία και εμείς οι ίδιοι συχνά βλέπουμε την ψυχοθεραπεία ως κάτι ''απόκοσμο'' και κάπως έτσι δημιουργούνται ταμπού που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Η συγγραφέας με το μοναδικό αυτό ''ψαράκι'' και το βιβλίο της θέλει να μας κάνει να ξεπεράσουμε αυτούς τους ενδοιασμούς και τα ταμπού. Με μεγαλείο ψυχής μας προτρέπει να μη φοβόμαστε να πάμε στον ψυχολόγο-θεραπευτή ψυχής. Παρότι δεν πρέπει να περιμένουμε τη σωτηρία μόνο από τον ψυχολόγο όπως μας επισημαίνει και η ίδια, καθώς πάνω απ’ όλα η ψυχοθεραπεία είναι σκάψιμο ψυχής και προσωπικός αγώνας αυτογνωσίας.

Είναι εμφανής και καθόλου τυχαία η αδυναμία της συγγραφέως για τη θάλασσα, τον βυθό και τα ψάρια. Όπως μας είπε είναι περισσότερο από δέκα χρόνια που ασχολείται συστηματικά με την υποβρύχια φωτογράφιση και το snorkeling (πρακτική κολύμβησης στο υγρό στοιχείο με εξοπλισμό: μάσκα κατάδυσης, έναν διαμορφωμένο αναπνευστικό σωλήνα-αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα και ρούχα κολύμβησης).

 IMG 20220802 212830

 

Τα υπέροχα σκίτσα στο βιβλίο είναι της πολύχρωμης νησιώτισσάς από τη Πάτμο, της Δέσποινας Μελιανού (ΚουΚουΜάβλα) και συνόδεψαν τις στιχομυθίες της Αγγελικής αριστοτεχνικά, φτιάχνοντας μας το κέφι. Άξια αναφοράς και η art director, Ιουλία Κοτσιφάκη που έκανε τα σκίτσα της Δέσποινα ακόμα πιο ζωντανά και πρόσθεσε χρώμα και ιδιαίτερο ύφος.

O Thomas Hobbes (Άγγλος φιλόσοφος) είπε κάποτε ότι η σοφία δεν αποκτάται με την γνώση των βιβλίων αλλά των ανθρώπων. Αυτό το βιβλίο λοιπόν μας προτρέπει να αντιληφθούμε και να εμβαθύνουμε στο Nosce te ipsum (γνώθι σ' αυτόν). Δηλαδή να γίνουμε σοφοί, γνωρίζοντας λίγο καλύτερα τους εαυτούς μας αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο γύρω μας.  Είναι πολύ σημαντικό να ανταλλάσουμε θετικά συναισθήματα με τους φίλους μας, το σύντροφο μας, την οικογένεια μας αλλά και το γενικό μας περίγυρο. Και σίγουρα ακόμα πιο σημαντικό είναι να χρωματίζουμε όποια γκρίζα σκέψη ξεπηδά μέσα στο μυαλό μας στον δύσκολο αγώνα επιβίωσης στη καθημερινότητας μας.

  

IMG 20220802 212842

Το βιβλίο αυτό λοιπόν μας παρουσιάζει διάφορες ενδοψυχικές συγκρούσεις με αστείο τρόπο. Καυτηριάζει όλες εκείνες τις στιγμές που βρεθήκαμε στη καρέκλα απέναντι στο ψυχαναλυτή ή τον ψυχολόγο μας. Τις στιγμές που αναρωτηθηκαμε πόση αξία δίνουμε στη ζωή και τον εαυτό μας. Ένας περίτεχνος χάρτης από σκέψεις, φόβους, ιδέες, κρυφές επιθυμίες και μνήμες.

Μιας και η ζωή δεν γνωρίζει σύνορα, η συγγραφέας με το δικό της μοναδικό τρόπο, μέσα από το βιβλίο της αυτό μας προτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις που μας κατακλύζουν καθημερινά. Γιατί στην τελική  όλοι μας δεν έχουμε αισθανθεί κατά καιρούς σαν ένα ψάρι μέσα στη γυάλα; Στη ζωή δυστυχώς με τις πράξεις κ τις αντιλήψεις μας συχνά εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε  τις ασθένειες που μας ταλαιπωρούν. Παρόλα αυτά κάθε ασθένεια σωματική ή ψυχική θα έπρεπε να είναι δάσκαλος για εμάς και όχι εχθρός .

Σας προτείνω λοιπόν, κάπου εκεί που θα 'στε σε ένα νησί, να βάλετε στη τσάντα σας το βιβλίο αυτό. Γιατί στις διακοπές περνάμε όμορφα κι ανάλαφρα και ξεχνάμε τις σκοτούρες που έχουμε αφήσει πίσω μας στην πόλη. Γεμίζουμε μπαταρίες και αισιοδοξία, χαμόγελα και ξεγνοιασιά. Κι επειδή η αισιοδοξία είναι η ανάσα της ψυχής, είμαι σίγουρη ότι αυτό το βιβλίο θα σας κάνει να αναπνεύσετε ξανά και ξανά.

IMG 20220802 212916

-----------------------

Βιογραφικά:

IMG 20220802 184551

Η Αγγελική Λάλου σπούδασε Ελληνική Φιλολογία με κατεύθυνση Γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Επαγγελματικά ασχολείται με την επιμέλεια κειμένων και τη συγγραφή άρθρων ως κειμενογράφος. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού Intellectum. Είναι υπεύθυνη της λογοτεχνικής λέσχης ενηλίκων Booktravellers. Κυκλοφορούν: το εφηβικό μυθιστόρημα, «Τελευταίο θρανίο» (εκδόσεις Φίλντισι), το παραμύθι «Τα τυρομπλεξίματα του Τσιζ» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη). Το παραμύθι «Το παιδί με τα όνειρα στα χέρια», εκδόσεις Βάρφης. «Παντού και πάντα» και «Ο κύριος Τικτάκης και το ρολόι της καρδιάς», εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα.
Βέβαια, πάνω απ’ όλα είναι μια τρελομαμά, που χαίρεται να μεγαλώνει μαζί με τον γιο της!

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και την συνέντευξη που μας παραχώρησε η συγγραφέας Αγγελική Λάλου με αφορμή τη κυκλοφορία του νέου της βιβλίου.

 

IMG 20220802 184229

Η Δέσποινα Μελιανού (ΚουΚουΜάβλα) γεννήθηκε το 1974,μεγάλωσε και ζει στην Πάτμο...Με τα μυαλά στα σύννεφα, ξυπόλητη, μαζεύει ήλιο, ζωγραφίζει, κόβει, πλάθει, ράβει, αγαπά τα παραμύθια, τα βιβλία, τα παιδιά, τη φύση! Μεταμορφώνει και μεταμορφώνεται ΣυΝεΧώς, δημιουργώντας έναν δικό της κόσμο.

 

Μνήμη χρυσόψαρου
μικρές χιουμοριστικές υπενθυμίσεις

της Αγγελικής Λάλου

ISBN: 978 618 5456 03 3

Λιανική τιμή: 13 ευρώ +ΦΠΑ
Σελ.68

Εικονογράφηση: Δέσποινα Μελιανού

Εκδόσεις Φίλντισι Ξανθίππου 123, Παπάγου, 15669 Τηλ.: 210 6540170
www.filntisi.gr

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

επικοινωνία βιβλίου: zoi triadafullidh

Το δελτίο τύπου του βιβλίου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Δεκέμβριος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.