Είδαμε την παράσταση  «Μακριά από παιδιά» στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης.

Είδαμε την παράσταση «Μακριά από παιδιά» στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης.

Είδαμε την παράσταση «Μακριά από παιδιά» στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης.

Ο Γιώργος Παλουμπής, μετά τον Χαρτοπόλεμο και τα 170 Τετραγωνικά (ΜOONWALK), σκηνοθετεί φέτος έναν λαμπρό θίασο, στο τρίτο και τελευταίο μέρος αυτής της δραματικής τριλογίας. Το έργο είναι το  ''Μακριά από παιδιά'' του Γιώργου Τσουρή και παίζεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Σαβ/κο  στην σκηνή του θεάτρου Ιλίσια-Βολανάκη (Παπαδιαμαντοπούλου 4, Αθήνα). Εκεί βρέθηκε λοιπόν την περασμένη Τετάρτη η συντακτική ομάδα του www.θεατρο.gr και παρακολούθησε την παράσταση με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο συγγραφέας του έργου: Ο Γιωργής Τσουρής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1986. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Ασχολήθηκε με την μουσική και το τραγούδι από πολύ μικρή ηλικία και σπούδασε πιάνο, κλασσικό τραγούδι, ανώτερα θεωρητικά και κλαρινέτο στο οποίο πήρε το 2005 το δίπλωμα. Διετέλεσε επίσης μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων για 5 χρόνια. Εργάστηκε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, σε πληθώρα θεατρικών παραστάσεων δίπλα σε καταξιωμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Ίδρυσε πριν μερικά χρόνια την εταιρία Θεάτρου MA NON TROPPO στα πλαίσια της οποίας πραγματοποίησε παραστάσεις σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας. Από το καλοκαίρι του 2008 ασχολείται επαγγελματικά και με το τραγούδι, έχει δυο δίσκους ήδη στο ενεργητικό του. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στην ταινία του Κώστα Χαραλάμπους «LUGER», υποδυόμενος τον Κώστα Αγγελιδάκη. Το 2020 τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο ΧΟΡΝ για την ερμηνεία του στην παράσταση «170 τετραγωνικά (Moonwalk)», σε δικό του σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη. Τα τελευταία 2 χρόνια τον παρακολουθούμε και στην σειρά Χαιρέτα μου τον Πλάτανο της ΕΡΤ στο ρόλο του Θοδωρή.

Το «Μακριά από Παιδιά», είναι μια μικρογραφία της σύγχρονης αστικής κοινωνίας, μια φρέσκια ματιά πάνω στις σχέσεις της οικογένειας και της πατρικής εστίας στην Ελλάδα του σήμερα. Ιστορίες γνώριμες, που με άκρατο ωμό ρεαλισμό, μας τσιγκλάνε και μας δίνουν μια γροθιά στο στομάχι. Η τριλογία (Χαρτοπόλεμος του Βαγγέλη Ρωμνιού, 170 Τετραγωνικά-ΜOONWALK, Μακριά από Παιδιά του Γιώργου Τσουρή) δημιουργήθηκε από τον θεατρικό οργανισμό MA NON TROPPO, που κλείνει φέτος με τεράστια επιτυχία 11 χρόνια ενασχόλησης με την νεοελληνική δραματουργία. 

 Η υπόθεση του έργου:

Σε ένα σύγχρονο ελληνικό σπίτι, σε ένα ακατάστατο από κούτες και πράγματα σαλόνι, βλέπουμε ένα νέο, πολύ οικείο σε μας ζευγάρι. Ο Τάσος είναι ένας ιδιόρρυθμος μεσίτης  και η Όλγα μια απελπισμένη, νευρική, vegan νοικοκυρά. Φεύγουν από το διαμέρισμα τους στη Κυψέλη και μετακομίζουν στο νέο τους σπίτι μια μονοκατοικία στα νότια προάστια, στη Βούλα, προσπαθώντας να κάνουν ανακαίνιση στο σπίτι, στη ζωή και στην ψυχή τους. Η νέα αρχή διαγράφεται δυσοίωνη και δύσκολη καθώς οι δύο νέοι πρέπει να αφήσουν πίσω τους ένα τραυματικό συμβάν που τους στιγμάτισε. Η Όλγα όταν ήταν έγκυος 7 μηνών απέβαλλε το παιδί που κυοφορούσε, γεγονός που τον τελευταίο χρόνο είναι η αιτία εντάσεων, θλίψης και αναστάτωσης μεταξύ τους.

Όλγα: Tρώμε βία. Ουσιαστικά τρώμε τον τρόμο των πλασμάτων της γης. Γι' αυτό έχουμε αποκτηνωθεί. (...)

Ντένης: Έχουμε γίνει κτήνη. Τρώμε ο ένας τις σάρκες του άλλου.


Στο σπίτι μένει μαζί τους ''ένα μεγαλύτερο μωρό'' η Αλίκη η μητέρα του Τάσου που πάσχει από αγγειακή άνοια. Είναι γνωστό ότι όσοι πάσχουν από αυτή την νόσο, δεν θυμούνται πρόσωπα, καταστάσεις, δεν έχουν συνείδηση της πραγματικότητας ή παθαίνουν εκλάμψεις από σκηνές και πρόσωπα του παρελθόντος. Το θεατρικό ''καρέ'' συμπληρώνουν ο ξάδελφος του Τάσου, ο Μπάμπης κι ένας απρόσμενος επισκέπτης, ο Μίλτος-Ντένης, που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ένα σπίτι που κλειδώνεται συνεχώς για να μην φύγει και χαθεί η άρρωστη μητέρα, αποφάσεις που παίρνονται ερήμην της συζύγου, οικονομικά προβλήματα και συναλλαγές άλλες βρώμικες κι άλλες καθαρές, που ταλανίζουν το σύζυγο. Πόσα μυστικά κρύβει ο καθένας μας πίσω από τις πόρτες του σπιτιού του; Πόσα πράγματα είναι ικανός κανείς να ανεχτεί; Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα μικρά κι αθώα ψέματα; Και ποιος αντέχει τελικά την αλήθεια; Ισχύει ότι καμμία απόσταση δεν μπορεί να χωρίσει αυτούς που πραγματικά αγαπιούνται ή μήπως τελικά η αγάπη δεν είναι ποτέ αρκετή;

Μπάμπης: Ρε την κυρ' Αλίκη. Μας βλέπει και δεν μας θυμάται... Τι είναι το μυαλό του ανθρώπου. Μια βίδα να λασκαρεί... Γκρεμίζεται όλο.

Οι συντελεστές:

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη μαζί με την πολύτιμη βοήθεια του Γιώργου Τσουρή και της Όλγας Μαγουλά και την δραματουργική επεξεργασία της Βάλιας Παπακωνσταντίνου και του Φοίβου Ριμένα, κατάφεραν να αποτυπώσουν με μαεστρία τα θεμελιώδη ζητήματα μιας σύγχρονης ελληνικης οικογένειας. Απέδωσε αριστοτεχνικά, τις σύγχρονες παθογένειες της γενιάς μας, όπως είναι η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και συγκεκριμένα στην παράσταση, αυτή του κινητού τηλεφώνου. Επίσης, είναι λυπηρό και άξιο αναφοράς το ότι ενώ βρισκόμαστε στην εποχή που έχουμε πληθώρα τεχνολογικών μέσων επικοινωνίας, οι άνθρωποι καταλήγουν να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.


Τα ''άτακτα'' σκηνικά  της Θάλειας Μέλισσα (κούτες, έπιπλα προς συναρμολόγηση), υποδηλώνουν ένα σπίτι υπό ανακαίνιση και ίσως ανθρώπους κουρασμένους από την ζωή που δεν έχουν διάθεση ή κουράγιο να βάλουν το σπίτι σε τάξη όπως έτσι άναρχα κυριαρχούν και οι σκέψεις το μυαλό τους.

 Τα όμορφα  κοστούμια της Βασιλική Σύρμα, ντύνουν τον κάθε χαρακτήρα ταιριαστά και συνθέτουν την κάθε προσωπικότητα ξεχωριστά.
Την κίνηση επιμελήθηκε η Βάλια Παπακωνσταντίνου, η οποία κατάφερε να προσδώσει σε κάθε σκηνή, ένταση με τις ανάλογες κινήσεις στα σώματα των ηθοποιών.
Οι φωτισμοί της Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου έντυσαν με επιτυχία το έργο, συνεισφέροντας στην εναλλαγή συναισθημάτων στην  κάθε σκηνή.

Τα τραγούδια και τα Βίντεος της παράστασης επιμελήθηκε ο ίδιος ο Γιωργής Τσουρής, τα οποία δημιούργησαν μια άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα.

Οι ηθοποιοί έχουν μια ιδανική σκηνική χημεία μεταξύ τους. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και συγχρονισμένοι.

Ο Γιωργής Τσουρής, αληθινός, αυθεντικός, εξόχως ταλαντούχος και εντελώς πιστός στο ρόλο του, μας μάγεψε.

Η Ελεάνα Καυκαλά, πραγματικά μας καθήλωσε με την ερμηνεία της. Οι διακυμάνσεις της, οι εντάσεις της, ήταν τόσο αληθινές και έντονες που πολλές φορές κρατούσα την ανάσα μου από την αγωνία και την συμπόνοια.

Ο Θανάσης Ζερίτης και ο Μιχαήλ Μελίσσης, ήταν ιδανικοί συμπαίκτες στο έργο. Απέδωσαν με ιδιαίτερη ενσυναίσθηση και ζεστασιά τους ρόλους τους.

Στο ρόλο της μαμάς Αλίκης η Χριστίνα Τσάφου, ήταν εξαιρετική. Χαμένη στο διάστημα κι απορροφημένη στο δικό της σύμπαν αυτό με τις ταινίες της αγαπημένης της Ρένας Βλαχοπούλου κόντεψε να μας πείσει ότι όντως έχει άνοια. Θυμάται μόνο την συνταγή του μουσακά, τα παιδιά της, τον Βαγγέλη και φυσικά την αγαπημένη της ηθοποιό. Με το ρόλο της αυτό μου θύμησε ότι πρόσφατα την είχα δει σε μια επτάλεπτη ταινία μικρού μήκους του Κριστιάν Νίρκα για το Αλτσχάιμερ, το ''σε 10 λεπτά''- την οποία μπορείτε να  δείτε στο παρακάτω λινκ https://youtu.be/_qYgUEDKaNA .

Στην παράσταση παρατηρούμε να αναδύονται συνεχώς τα παιδικά τραύματα του Τάσου και έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτά του Ντένη. Όλοι μας μέσα μας κουβαλάμε από πάντα σωρεία παιδικών τραυμάτων και βιωμάτων. Κάποια μας τα κληρονόμησαν και μετέφεραν οι γονείς μας. Κάποια άλλα τα δημιουργήσαμε μόνοι μας. Όλα αυτά τα φέρουμε σε όλη μας την ζωή και τα συνδιαλεγόμαστε φυσικά πάντα με τα τραύματα των άλλων. Η ανάγκη μας στα πρώτα χρόνια της ζωής μας να γίνουμε αποδεκτοί και αγαπητοί στους γονείς μας συντελεί στην δημιουργία ενός ψεύτικου, αρεστού εαυτού που μας συνοδεύει και στις μετέπειτα φιλικές, ερωτικές επαγγελματικές και κάθε είδους σχέσεις. Όλα αυτά καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Σε όλη μας την ζωή παλεύουμε να συμφιλιωθούμε με το παιδί μέσα μας. Προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τα απωθημένα μας. Πως μπορούν να συνυπάρξουν ο ενήλικος εαυτός μας με το παιδί μέσα μας;

Το ''Μακριά από παιδιά'', είναι ένα κοινωνικό, κωμικοτραγικό έργο γεμάτο αγωνία και χιούμορ, ρυθμό, ένταση και μεγάλες ανατροπές. Είναι από τις παραστάσεις που τις βλέπεις και δεν σταματάς να μιλάς για αυτές. Τα συνεχόμενα sold out το αποδεικνύουν περίτρανα εξάλλου. Οπότε, αν δεν προλάβατε τώρα να προμηθευτείτε το εισιτήριο σας, στο μέλλον, όπου δείτε στους συντελεστές μιας παράστασης τον Γιώργο Τσουρή μην χάσετε την ευκαιρία να τον παρακολουθήσετε. Η μόνη ένσταση που έχω για την παράσταση είναι ότι κάποιες φορές οι εντάσεις ίσως ήταν λίγο υπερβολικές κατ' εμέ. Αλλά σίγουρα κι αυτό είχε την σκηνοθετική του πρόθεση να δείξει το ψυχολογικό αδιέξοδο των χαρακτήρων του έργου. Κλείνοντας σας αφήνω παραθέτοντας λίγα λόγια από τον πρόλογο του βιβλίου του Γιώργου Τσουρή ''Μακριά από παιδιά'':

"Ο πόνος τους ενώνει καμιά φορά τους ανθρώπους. Καμιά φορά τους χωρίζει για πάντα. Ο πόνος είναι γέννα. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα φέρει στο φως. Καλού κακού, κράτα μαζί σου έναν βαφτιστικό σταυρό μεγάλο, ξύλινο. Να σε φυλάει απ' τις ανηφόρες. Και προσοχή, αν δεν έχει δέσει το μπετόν: μακριά από παιδιά. Μεγαλώνουν τις ρωγμές στους τοίχους και στις ψυχές, και σου γκρεμίζουν κάθε βεβαιότητα. Τα αραιά μαλλάκια τους αφήνουν χώρο για μικρές πνιχτές κραυγές. Και τα γλυκά χεράκια τους ζητάνε πάντα πιο πολλά από αυτά που αντέχει η μοναξιά σου". (...) Φοβάμαι το σκοτάδι. Το άγνωστο σκοτάδι μου. Κάποια στιγμή όλους μας καταπίνει. Χάνουμε το δρόμο μας. Δεν ξέρουμε πως θα γυρίσουμε. Σ' ακούω που γελάς. Μ΄ ακούω. Μη μου φοβάσαι., μάτια μου. Μη φοβάσαι, ψυχή μου. Θα σε πάρω αγκαλιά. Θα σε πάω σπίτι. Θα σου μαγειρέψω ό,τι θες. Κι εγώ φοβάμαι. Πιο πολύ. Θα σε πάρω αγκαλιά. Θα σε κουβαλήσω εγώ. Εδώ είμαι, αγόρι μου... Εδώ είμαι.

 ---

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας:Γιωργής Τσουρής | Δραματουργική επεξεργασία: Βάλια Παπακωνσταντίνου - Φοίβος Ριμένας
Σκηνοθεσία:Γιώργος Παλούμπης

Σκηνικά:Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια:Βασιλική Σύρμα
Μουσική:Μουσική επιμέλεια: Γιωργής Τσουρής
Φωτισμοί:Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Χορογραφία:Κίνηση: Βάλια Παπακωνσταντίνου

Παίζουν:Γιωργής Τσουρής, Ελεάνα Καυκαλά, Θανάσης Ζερίτης, Μιχαήλ Μελίσσης, Χριστίνα Τσάφου

Τιμές Εισιτηρίων:Από 13€
Διάρκεια Παραστάσεων:Έως 8 Απριλίου 2023 και από 19 Απριλίου έως 28 Μαΐου 2023
Πληροφορίες:Εισιτήρια: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου (τηλ. 2107223010).
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:00
Φωτογραφίες:Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Βοηθός Σκηνοθετη:Γιωργής Τσουρής
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/makria-apo-paidia/

 Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης Παπαδιαμαντοπούλου 4,Ιλίσια, Αθήνα Τηλ.: 2107223010

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.