Συνέντευξη της Μαρίτας Κωστοπούλου  στο θέατρο.gr, με αφορμή την παράσταση Κλειδαρότρυπα στο θέατρο Δρόμος.

Συνέντευξη της Μαρίτας Κωστοπούλου στο θέατρο.gr, με αφορμή την παράσταση Κλειδαρότρυπα στο θέατρο Δρόμος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γράφτηκε από  Γιώργος Κομνηνάκης Μάρτιος 27 2023 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Συνέντευξη της Μαρίτας Κωστοπούλου στο θέατρο.gr, με αφορμή την παράσταση Κλειδαρότρυπα στο θέατρο Δρόμος.

 Μία πολύ ευχάριστη συνάντηση με όμορφη κουβέντα προέκυψε στη συνάντηση με την Μαρίτα Κωστοπούλου. Η συγγραφέας,( στα 19 της χρόνια!) σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια της " Κλειδαρότρυπας", που ανεβαίνει στο θέατρο"Δρόμος", μας άνοιξε την καρδιά της. Το απόσταγμα της συζήτησης μας θα βρείτε στις γραμμές που ακολουθούν.

 

Ποιά ιδιότητα σε συναρπάζει πιο πολύ, του συγγραφέα, του ηθοποιού ή του σκηνοθέτη;
Η σκηνοθεσία είναι καινούρια αγάπη οποία μεταξύ άλλων με βοήθησε να καλλιεργήσω το αίσθημα ευθύνης και την ταχεία λήψη αποφάσεων. Οι σπουδές στην υποκριτική σαν κάτι να μου εξευγένισαν διδάσκοντας με να δρω συλλογικά. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου το ελληνικό κράτος υποτιμάει τα πτυχία την δραματικών σχολών, ενώ θα έπρεπε να πράττει το αντίθετο. Όσον αφορά αυτό που με συναρπάζει θα ομολογήσω πως είναι η συγγραφή. Ενώ οι προηγούμενες ιδιότητες μου προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις υπάρχουν στη ζωή μου ως επιλογή. Η συγγραφή είναι κάτι διαφορετικό, είναι ανάγκη.


Η θεματολογία της διπλής πραγματικότητας σε αφορά συνολικά στη ζωή σου;
Η επιστήμη ισχυρίζεται ότι ο υλικός κόσμος επεκτείνεται περισσότερο από αυτό που μπορούν να συλλάβουν οι αισθήσεις του ανθρώπου. Υποψιάζομαι ότι το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα. Μέσα από την ενασχόληση με τη φιλοσοφία προσπαθώ να διευρύνω το νου μου.


Ποιά είναι κυρίως τα ερεθίσματα σου ως συγγραφέα; Άλλα θεατρικά και βιβλία; Οι παραστάσεις ζωής σου;
Η μητέρα μου, από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου με πήγαινε συνεχώς στο θέατρο και με νανούριζε διαβάζοντας μου βιβλία. Σε αυτή την πρώτη αγκαλιά διδάχτηκα την αγάπη για το διάβασμα και την κριτική σκέψη με τέτοιον τρόπο που οτιδήποτε μετέπειτα προωθούσε τη στείρα αποστήθιση μου προκαλούσε αποστροφή. Μεγαλώνοντας, το να διαβάζω ένα βιβλίο πριν κοιμηθώ είχε γίνει συνήθεια. Όλα τα έργα που ήρθα σε επαφή κάτι άφηναν μέσα μου ώσπου κάποια στιγμή στην εφηβεία μου δημιουργήθηκε η περιέργεια να ανοίξω ένα βιβλίο εκείνων των δυσνόητων, ξεπερασμένων αρχαίων συγγραφέων. Τότε ήταν που συγκλονίστηκα.


Ποιός ο ρόλος της οικογένειας ως θεματική στο θέατρο και ποιός στη ζωή σου;
Οι διεργασίες που συντελούνται μεταξύ ατόμου και οικογένειας είναι μια ανεξάντλητη θεματολογία! Φτάνουμε στην ενηλικίωση γεμάτοι εφόδια που μας έδωσε τόσο αυτή, όσο και οι δάσκαλοι και η κοινωνία. Έχω την εντύπωση ότι το επόμενο στάδιο δεν θα έπρεπε να είναι η πρακτική εφαρμογή όσων μας δίδαξαν, αλλά πλέον πλούσιοι με τόση γνώση να τα θέσουμε όλα σε κρίση και αμφισβήτηση. Αυτές οι σκέψεις με ώθησαν και στη δημιουργία του έργου μου "Κλειδαρότρυπα". Αξίζει να επισημάνω ότι μιλώντας για αμφισβήτηση της οικογένειας δεν εννοώ απάρνηση αυτής. Αντίθετα προτείνω τη δημιουργία ενός υγιούς δεσμού οποίος πηγάζει από την πληρέστερη κατανόηση του εαυτό μας αλλά και του περιβάλλοντος μας.


Ποια είναι η φιλοδοξία σου ως συγγραφέα και ποια ως σκηνοθέτη;
Η φιλοδοξία είναι κοινή. Η προσφορά μέσα από την Τέχνη στον άνθρωπο.


Γράφεις και άλλα είδη, ποίηση ή πεζό;
Με τον ίδιο τρόπο που ασκεί ο αθλητής το σώμα του, προσπαθώ εγώ να ασκώ την πένα μου. Την «Κλειδαρότρυπα την δημιούργησα στα δεκαεννιά μου και από τότε περίμενε υπομονετικά στο συρτάρι. Εκεί βρίσκονται πολλά ακόμα κείμενα, τα περισσότερα μισοτελειωμένα. Ανάμεσα τους το μυθιστόρημα που έγραψα στην εφηβεία μου και ατελείωτες σελίδες ποιημάτων.


Πώς ήταν η σχέση με την ομάδα που καθοδήγησες στην «Κλειδαρότρυπα»;
Δεν μπορώ να ξεχάσω την έκπληξη των ηθοποιών που ήρθαν για ακρόαση. Ανοίγοντας την πόρτα του θεάτρου αντίκρισαν ένα κορίτσι 27 χρόνων που τους έλεγε ότι θα σκηνοθετήσει ένα έργο που είχε γράψει η ίδια. Ήταν λογικό να αντιμετωπίσω δυσπιστία και ήξερα πως έπρεπε να εργαστώ σκληρά για να χτίσω την εμπιστοσύνη της ομάδας. Το έργο με βοήθησε καθώς ενέπνευσε τους ηθοποιούς με τους ιδιαίτερους ρόλους που πλάθει. Έτσι, οι πρόβες κυλούσαν και όλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να εκπληρωθεί ο κοινός στόχος, δηλαδή να φέρουμε το κείμενο στη ζωή προσφέροντας στο θεατή ένα άρτιο αποτέλεσμα. Είμαι περήφανη για τους ηθοποιούς μου, κάτι πρέπει να πετύχαμε αφού που από την πρεμιέρα η παράσταση είναι σε συνεχόμενα sold out.


Γιατί «Κλειδαρότρυπα»; Ποιες άλλες κλειδαρότρυπες έχει η ζωή μας;
Όπως από μια κλειδαρότρυπα αντικρίζεις το μερικό και όχι το όλον, έτσι λειτουργούν και οι ήρωες του έργου παρέχοντας την οπτική τους για τη σκηνική πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, μια κλειδαρότρυπα παρέχει τη δυνατότητα στο θεατή είτε να «κρυφοκοιτάξει» είτε να την «ξεκλειδώσει»! Απολαμβάνω την αναστάτωση που επικρατεί στο φουαγιέ του θεάτρου μετά την παράσταση, αφού γίνονται διάφορες συζητήσεις για το τι αντιλήφθηκε ο καθένας! Όσο για τις κλειδαρότρυπες της ζωής, είναι πολλές και συνήθως σκουριασμένες.


Αν σου δινόταν η δυνατότητα να πας για καφέ με έναν θεατρικό συγγραφέα, ποιόν θα διάλεγες;
Είναι γνωστός ως θεατρικός συγγραφέας αλλά η ζωή του με έχει εμπνεύσει εξίσου με το έργο του. Κατέλαβε υψηλά δημόσια αξιώματα, άσκησε θρησκευτικά λειτουργήματα, έδωσε μάχες ως στρατηγός δίπλα στον Περικλή και τον Θουκυδίδη ενώ στους δραματικούς αγώνες που συμμετείχε κατέκτησε μόνο την πρώτη ή τη δεύτερη θέση. Αναφέρομαι στον Σοφοκλή όπου μεταξύ άλλων θα είχε ενδιαφέρον να τον ρωτήσω πως είχε το θάρρος στα νεανικά του χρόνια να συναγωνιστεί τον Αισχύλο! Και φυσικά πως δημιούργησε τις ικανότητες που τον έκαναν άξιο να νικήσει!


Τί θα συμβούλευες την 13χρονη Μαρίτα αν μπορούσες με την τωρινή σου πείρα;
Ίσως θα ήταν χρησιμότερο η 13χρονη Μαρίτα να συμβουλέψει εμένα καθώς εκείνη δεν έχει οξειδωθεί ακόμα από καταστάσεις της ζωής. Επίσης, επειδή τη γνωρίζω καλά, αμφιβάλω αν θα δεχόταν οποιαδήποτε συμβουλή ακόμα και αν της την έδινε ο ενήλικας εαυτός της παρουσιαζόμενος μπροστά της! Οπότε, μονάχα μια αγκαλιά θα την έπαιρνα και θα την άφηνα να σφάλει. Άλλωστε έτσι οδηγηθήκαμε εδώ.

 

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε εδώ την κριτική μας για την παράσταση.

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Ιούνιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.